latinica  ћирилица
18/09/2022 |  16:13 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

"Четири плус": Много урађено за вишечлане породице, потребан закон о мајци

Предсједник Удружења "Четири плус" Јован Радовановић рекао је данас да је у протеклом периоду много учињено за вишечлане породице, али да удружење неће одустати од намјере да буде донесен "закон о мајци" с циљем свеобухватног рјешавања питања наталитета у Републици Српској.
Застава Републике Српске - Фото: Screenshot
Застава Републике СрпскеФото: Screenshot

Након прославе 15 година постојања и рада Удружења у Бањалуци, Радовановић је рекао да је у протеклом периоду много учињено за вишечлане породице - база података, бесплатан вртић за дјецу из вишечланих породица, стипендије за средњошколце и студенте, те бесплатни уџбеници за основце и мјесечне карте.

- У сарадњи са Владом Републике Српске изграђено је осам кућа за вишечлане породице, а још 10 у сарадњи са донаторима, док је у буџету града обезбијеђено за помоћ и подршку у стамбеном збрињавању ових породица - истакао је Радовановић за Срну.

Потпредсједник Удружења и идејни креатор "закона о мајци" Дејан Тодоровић сматра да би усвајањем тог закона свеобухватно био ријешен проблем наталитета у Српској.

- Овим законом било би омогућено да све мајке у Републици Српској за свако рођено дијете имају мјесечни додатак у висини минималне плате, а то право би остваривале без обзира на то да ли су запослене или не, док им дјеца не напуне 18 година - истакао је Тодоровић.

Удружење породица са четворо и више дјеце "Четири плус" из Бањалуке организовло је прославу у Културном центру Бански двор поводом 15 година постојања, гдје је приказан и документарни филм о удружењу, те уручене захвалнице заслужним појединцима и колективима.