latinica  ћирилица
18/09/2022 |  17:23 ⇒ 17:24 | Аутор: СРНА

Устоличен епископ шабачки Јеротеј

Његова светост патријарх српски Порфирије свечано је данас увео у трон Епархије шабачке епископа Јеротеја.
Епископ Јеротеј (Фото:spc.rs) -
Епископ Јеротеј (Фото:spc.rs)

Света архијерејска литургија служена је у Саборној цркви Светих апостола Петра и Павла у Шапцу, у присуству многобројних вјерника.

Епископ Јеротеј је у приступној бесједи рекао да му је првенствени задатак да народ сабира у једно на литургији, која осликава Царство Божије на земљи, саопштено је из Српске православне цркве.

- Без свете литургије нема Цркве, нема спасења. Света литургија је центар нашег живота. У њој свако има своје мјесто и своју службу - епископ, свештеник, ђакон или лаик. То мјесто и ту службу имаћемо и у Царству Небеском, у рају, у вјечности - рекао је епископ Јеротеј.

Владика је истакао да ће, као архипастир Епархије шабачке, чувати и чврсто одржавати црквени мир и јединство.

- Мир је претпоставка јединства у љубави и начин да се превазиђу погубне силе раскола и раздора, сукоба и мржње. У данашње вријеме, када су ратови, расколи и сукоби, нажалост, стварност у којој живимо, императив мира постаје још важнији - нагласио је владика Јеротеј.

Литургији су саслуживали митрополити запорошки Украјинске православне цркве Московске патријаршије Лука и европски Пимен, као и епископи шумадијски Јован, зворничко-тузлански Фотије, нишки Арсеније, ваљевски Исихије и брегалнички Марко у молитвеном присуству великог броја архијереја.

Новоизабрани епископ шабачки Јеротеј /Петровић/ рођен је 1971. године. Основну школу завршио је у Мачванској Митровици, гимназију у Сремској Митровици, а Вишу Електротехничку школу у Београду 1997. године.

Након служења војног рока, приступио је 1998. године братству Светих Архангела, а на Богословском факултету СПЦ у Београду дипломирао је 2009. За вријеме студија примио је монашки постриг, 2003. године, од епископа бачког Иринеја, добивши монашко име Јеротеј.

На редовном засједању Архијерејског сабора СПЦ, одржаном 2021. године, изабран је за викара патријарха српског са титулом епископ топлички, а ове године, на мјесто епископа шабачког, умјесто преминулог владике Лаврентија.