latinica  ћирилица
18/09/2022 |  18:40 ⇒ 23:06 | Аутор: РТРС

"Рађамо дјецу за нас, али много значи када држава има слуха за то и пружа подршку" (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да се јаком пронаталитетном политиком јача Република Српска. Незапослене мајке које имају четворо и више дјеце од септембра ће добијати накнаду од 750 КМ и ово право оствариваће све док је бар једно од дјеце малољетно. Одлука Владе Српске, којом је предвиђена ова мјера ступила је на снагу 15.септембра.
Породица Филиповић - Фото: РТРС
Породица ФилиповићФото: РТРС

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да је ово сјајна мјера, јер ће служити на добробит вишечланих породица. Једна од њих је и осмочлана породица Филиповић из Дијелова код Бијељине.

Четири сина и двије кћери, најстаријем је 13, најмлађем двије године, за Бранку и Ђорђа Филиповић из Дијелова код Бијељине остварење је младалачког сна. О материјалном обезбјеђењу, кажу, нису превише бринули, некако ће се снаћи и обезбиједити дјеци довољно за сигурно и срећно одрастање.

Бранка, која је незапослена и посвећена одгајању малишана, каже да су у посљедњих неколико година сигурност донијеле и пронаталитетне мјере Владе Српске. Вијест о накнади од 750 КМ их је и те како обрадовала.

- Говорим и у име осталих породица, рађамо дјецу за нас, али много значи када држава има слуха и то подржи. Онда имате неки вјетар у леђа да идете напријед, да знате да се мисли на вас - каже Бранка.

Док Бранка брине о малишанама, Ђорђе повремено ради у иностранству. Највећа срећа им је када су на окупу.

- Моја највећа срећа је да им обизбиједим све што треба и да су они увијек задовољни, почевши од најстаријег Милана, па Огњена, Његоша, Весне, Софије и малог Вукана и ако Бог да, да нас буде још. Само кажем Боже здравља, све се може издржати - каже Ђорђе.

Мајке, односно незапослени родитељ, накнаду од 750 КМ оствариваће све док је бар једно од дјеце малољетно. Предсједница Српске најављује и нове пронаталитетне мјере.

- Мислим да наши људи разумију да је иза свега добра намјера Владе Републике Српске, односно свих нас који смо о томе одлучивали. То ће служити и на добробит нашим породицама са четворо и више дјеце - рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске каже да је једнако поносна и на најављену мјеру бесплатних пренаталних тестова за труднице у Републици Српској.

Српски члан Предсједништава БиХ појашњава да ће, након што буду спроведене законске процедуре, износ од 750 КМ бити исплаћиван као мјесечна накнада са доприносима за 1.300 породица, што ће омогућити да незапослени родитељ оствари здравствено и пензионо осигурање.

Породице попут Филиповића нису усамљене. Они су подршка једни другима, они живот вреднују другачије, не траже помоћ, али цијене подршку. Добро је знати да ће та подршка бити и већа и сигурнија, нарочито када постоји жеља да породица буде још бројнија.