latinica  ћирилица
19/09/2022 |  06:58 ⇒ 14:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Сахрана краљице Елизабете данас уз више од 500 званичника

Сахрана британске краљице Елизабете Друге биће одржана данас уз присуство више од 500 званичника, а догађај, који медији називају "сахраном вијека", за лондонску полицију биће логистички и безбједносни изазов највишег нивоа.
Краљица Елизабета (Фото: EPA/NEIL HALL/илустрација) -
Краљица Елизабета (Фото: EPA/NEIL HALL/илустрација)

На државној сахрани се очекује више од 500 шефова држава или влада, укључујући и краљеве, краљице, шеике, султане и јапанског цара.

Биће то један од највећих и најсложенијих догађаја на британском тлу од Другог свјетског рата, а амерички предсједник Џозеф Бајден је на врху листе државника који долазе из цијелог свијета.

Овај скуп високих званичника представљаће логистички и безбедносни изазов највишег нивоа, саопштила је лондонска полиција.

Предвиђено је да ковчег са телом краљице буде у згради парламента у Вестминстерској дворани до данас у 10.45 часова по локалном времену, а да се затим пренесе у Вестминстерску опатију, која се налази у непосредној близини, у пратњи краља Чарлса Трећег и старијих чланова краљевске породице.

Опијело почиње у 11 часова по локалном времену и траје један сат, а завршава се са два минута ћутања.

Осим кантерберијског надбискупа Џастина Велбија, очекује се да ће одломке из Библије прочитати и британска премијерка Елизабет Трас, а на опијелу ће бити и представници других вјерских конфесија.

Ковчег са тијелом краљице ће после службе у опатији бити превезен лафетом Краљевске морнарице, кроз Лондон, у пратњи породице до Велингтоновог лука, пролазећи успут поред Бакингемске палате.

Поворка ће стићи у 15 часова до замка Виндзор, гдје ће се обавити служба и сахрана, а опијело у Виндзору почеће око 16 часова.

Крај опијела је уједно и крај јавног дјела сахране Елизабете, њен ковчег ће бити положен у Капелу светог Ђорђа, гробницу њеног оца краља Џорџа Петог, поред мужа принца Филипа, око 19.30 по локалном времену без присуства јавности.