latinica  ћирилица
19/09/2022 |  07:51 ⇒ 08:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден: САД ће војно бранити Тајван у случају напада Кине

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да би САД браниле Тајван у случају инвазије Кине, што је његова "најексплицитнија изјава" досад по тајванском питању и извјесно је да ће то наљутити Пекинг, оцијенио је Ројтерс.
Џозеф Бајден (Фото: EPA/Pete Marovich/POOL/илустрација) -
Џозеф Бајден (Фото: EPA/Pete Marovich/POOL/илустрација)

У интервјуу за ЦБС мрежу у недјељу, упитан "да ли би америчке снаге браниле демократско острво које Кина сматра својим", Бајден је одговорио потврдно.

- Да, уколико би дошло до напада без преседана - поручио је Бајден.

Упитан да појасни да ли је хтио да каже да ће, за разлику од Украјине, америчке снаге - Американци и Американке - бранити Тајван у случају кинеског напада, он је поновио "да".

Ројтерс подсјећа да су се САД дуго држале политике "стратешке двосмислености" и нису јасно давале одговор да ли ће војно одговорити у случају напада на Тајван.

Портпарол Бијеле куће је рекао да се америчка политика према Тајвану није промијенила.

- Предсједник је ово рекао и раније, па и током гостовања у Токију ове године. Јасно је ставио до знања да се наша политика према Тајвану није промијенила. То остаје исто - поручио је портпарол.

Тајванско министарство спољних послова је изразило захвалност Бајдену што је поновио америчку чврсту посвећеност безбједности Тајвана.