latinica  ћирилица
19/09/2022 |  09:09 ⇒ 09:10 | Аутор: klix.ba

Предсједник Казахстана потписао - главни град поново се зове Астана

Након што се прије неколико дана појавила информација како предсједник Казахстана планира да врати старо име главног града државе, то је званично и учињено кроз неколико измјена у Уставу Казахстана.
Астана (фото: EPA-EFE / IGOR KOVALENKO) -
Астана (фото: EPA-EFE / IGOR KOVALENKO)

Према писању листа Казахстанска правда, предсједник Касим-Жомарт Токајев потписао је указ о преименовању главног града из Нур-Султан у Астана: "Уредба у преименовању главног града објављена је 19. септембра тачно у поноћ. Ступиће на снагу од дана објављивања у службеном листу".

Иако је управо Токајев био заговорник промјене имена у Нур-Султан, што је требало представљати одавање почасти бившем предсједнику Нурсултану Назарбајеву, временом су се ставови промијенили.

С обзиром на то да је Назарбајев задржао утицај у земљи и након одласка с власти, Токајев и други званичници су га оптужили да је подстицао немире међу грађанима у јануару 2022. године.

Назарбајев је водио Казахстан три деценије под Совјетским Савезом, али и након стицања независности 1991. године када је донио одлуку о пребацивању сједишта државе из Алматија у Астану.