latinica  ћирилица
19/09/2022 |  09:31 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Гутерес: Далеко до састанка Путина и Зеленског

Генерални секретар УН Антонио Гутерес изјавио је да у овом тренутку није могућ састанак руског и украјинског предсједника Владимира Путина и Владимира Зеленског, али да су УН спремне да олакшају договарање таквог сусрета.
Антонио Гутерес (фото: EPA-EFE / JUSTIN LANE) -
Антонио Гутерес (фото: EPA-EFE / JUSTIN LANE)

- Релано, мислим да смо далеко од те могућности. Вјероватно је и даље тешко договорити директан састанак двојице предсједника, али то, нараво, зависи од њих - рекао је Гутерес "Спутњику".

Он је додао да су УН спремне да посредују у таквим преговорима и да би било "важно" да се створе услови за постизање мира у складу са Повељом УН и међународним законом, али да одржавање таквог састанка зависи од Путина и Зеленског.

Гутерес је рекао да су шансе за склапање мировног споразума између Кијева и Москве у овом тренутку минималне, највише због тога што су обје стране и даље посвећене својим циљевима у актуелној кризи.

Генерални секретар УН је прецизирао да Путин желу да оствари циљеве специјалне воје операције, а Зеленски да "ослободи" дијелове Украјине који су под руском контролом.