latinica  ћирилица
19/09/2022 |  09:33 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Ристовић Крстић: Током мандата Турковићеве нарушени односи у Министарству

Амбасадорка БиХ у Грчкој Милица Ристовић Крстић изјавила је да су у мандату министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић бесповратно нарушени односи међу народима у БиХ генерално, а посебно у Министарству иностраних послова.
Милица Ристовић Крстић - Фото: РТРС
Милица Ристовић КрстићФото: РТРС

- Својим инструкцијама које шаље дипломатско-конзуларној мрежи, а у вези са обиљежавањима датума који су важни само једном народу, Турковићева злоупотребљава свој положај, промовишући само пробошњачку политику, дајући себи за право да износи личне ставове као званичне ставове БиХ - навела је Крстићева у интервјуу Срни.

Крстићева је истакла да је, осим тога, у небројено случајева Турковићева прекршила Устав и законе БиХ, узурпирајући надлежности Предсједништва БиХ, јединог органа који је према Уставу задужен за вођење спољне политике.

- Амбасадори из реда српског народа писали су једном приликом отворено писмо Турковићевој, указујући јој на то да нисмо и нећемо поштовати ове инструкције. Међутим, она своју праксу наставља - рекла је Крстићева.

У ГРЧКОЈ ЖИВИ 10.000 СРБА

Крстићева је рекла да, према подацима са којима располаже, у Грчкој живи 10.000 Срба, који су највећим дијелом поријеклом из Србије, док је њих близу 800 поријеклом из БиХ.

Према њеним ријечима, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије организује Српску допунску школу у пет већих градова Грчке, гдје се уче језик, историја и култура српског народа.

Она наводи да школу похађа велики број дјеце српског поријекла из свих дијелова бивше Југославије, укључујући БиХ, узраста од шест до 16 година и њима се на овај начин пружа прилика да се повежу са матицом.

- Амбасада БиХ у Атини, нажалост, нема регистар својих држављана који живе на територији Грчке, јер им, између осталог, не издајемо документе, тако да имамо остварен контакт само са оним држављанима који су се обраћали Амбасади, а то је углавном због конзуларних услуга које им пружамо. Прије пандемије, Амбасада је окупљала наше држављане на традиционалном новогодишњем пријему. Међутим, претходне двије године то нисмо били у могућности, јер нису била дозвољена окупљања - појаснила је Крстићева.

ВИСОК СТЕПЕН РАЗУМИЈЕВАЊА ИЗМЕЂУ БиХ И ГРЧКЕ

Према њеним ријечима, односи БиХ и Грчке су изузетно добри, са високим степеном разумијевања, а економска сарадња има велики потенцијал за унапређење.

Крстићева је рекла да већ дуже вријеме ради заједно са грчком државном агенцијом за промоцију страних инвестиција и привредним коморама у Грчкој на припреми посјете грчких инвеститора БиХ.

"Ова посјета одгађана је неколико пута због пандемије вируса корона, али се надам да ћемо је реализовати до краја године. Бенефити ове посјете биле би инвестиције у БиХ из Грчке и повећана робна размјена са Грчком, што нам је основни циљ", поручила је Крстићева.

НИЗ ПОСЈЕТА ЗВАНИЧНИКА ГРЧКОЈ - ДОДИК, ЦВИЈАНОВИЋЕВА, ВИШКОВИЋ, ТЕГЕЛТИЈА

Крстићева напомиње да функцију амбасадора БиХ у Грчкој обавља од маја 2019. године, те сматра да је иза ње један динамичан мандат испуњен бројним посјетама и догађајима упркос појави пандемије вируса корона када су све дипломатске активности биле сведене на минимум.

Крстићева истиче да је евидентно да су контакти са политичким представницима Грчке интензивирани и да постоји изузетно висок ниво разумијевања између двије земље, те да је обављајући функцију амбасадора томе допринијела у великој мјери.

- Организовала сам посјету српског члана Предсједништва БиХ, тада предсједавајућег Предсједништва Милорада Додика Атини, гдје се састао са највишим државницима у земљи и учествовао на Делфи економском форуму, затим посјету предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије, предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, премијера Републике Српске Радована Вишковића и бројних других званичника - истакла је Крстићева.

Према њеним ријечима, министар иностраних послова Грчке Никос Дендијас је два пута посјетио БиХ.

- Ове посјете доприносе томе да Грчка боље разумије свеукупне односе и политичке прилике у БиХ, што је за нас јако важно, јер се на тај начин наш глас чује у Европи и даље - сматра Крстићева.

Она додаје да се, осим сарадње на политичком плану, трудила да унаприједи и економску, културну и научну сарадњу.

ИРБ ПРЕДСТАВИО ПОТЕНЦИЈАЛЕ СРПСКЕ

Крстићева је подсјетила да је на недавно одржаном 86. Међународном сајму у Солуну, највећем у региону, учествовала Инвестиционо развојна банка /ИРБ/ Републике Српске, представивши том приликом инвестиционе потенцијале Републике Српске.

- Издвајам овај догађај, јер је изузетно важно унаприједити економску сарадњу двије земље која је на незавидном нивоу. Туристичка организација Републике Српске учествовала је 2019. године на сајму туризма Филоксенија, гдје је представила туристичке потенцијале Српске, а у плану је њихово учешће и ове године - навела је Крстићева.

Крстићева је додала да је у протеклом периоду радила и на повезивању локалних заједница, универзитета, јавних здравствених установа двије земље.

- Оно што је за мене посебно важно и за шта сам емотивно везана је обиљежавање важних датума за српски народ из Првог свјетског рата, а који су везани за простор Грчке у којима учествујемо заједно са Републиком Србијом - истакла је Крстићева.

Многе од ових активности организоване су у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Солуну, истакла је Крстићева и додала да са шефом Представништва Јованом Јовановић има успјешну сарадњу.