latinica  ћирилица
19/09/2022 |  09:53 ⇒ 09:54 | Аутор: СРНА

Гујон: Постоје правне могућности да се у ФБиХ сачува српска имовина

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон позвао је Србе из ФБиХ, који су изложени ризику да изгубе право над имовином, да дјелују проактивно јер постоје правне могућности да заштите оно што им је припадало.
Арно Гујон - Фото: СРНА
Арно ГујонФото: СРНА

- Важно је да људи буду проактивни. То јесте некад напорно, али није немогуће. Имамо правне могућности да заштитимо оно што је српско да остане српско, да оно што је припадало људима који су морали да избјегну током рата остане у њиховом власништво - рекао је Гујон Срни.

Он је истакао да се у Канцеларији за пружање информација и бесплатне правне помоћи лицима која посједују имовину у Федерацији БиХ, које дјелују у Србији и Републици Српској, до сада јавило 9.000 људи и да је покренуто исто толико предмета за остваривање имовинских права, којима је обухваћена укупна површина од око 57.000 хектара.

- Људи треба да се јаве, да се обавијесте и упознају да ли је усклађивање у току тамо гдје су живјели и тамо гдје имају своју имовину. Ако је то већ урађено и ако тек треба да се уради, онда треба да се јаве канцеларијама за правну помоћ - објаснио је Гујон.

У Федерацији БиХ до 1991. године живјела је 541.000 Срба, а данас их је око 56.000 на том простору.

Право на имовину има око 400.000 расељених и избјеглих Срба али, због усклађивања земљишних књига и катастра које се спроводи у Федерацији, постоји ризик да то право изгубе.

Информације и бесплатну правну помоћ у вези са имовином у Федерацији БиХ заинтересовани у Србији могу се добити у Канцеларијама у Београду и Новом Саду. У Републици Српској до сада је отворено шест таквих канцеларија.