latinica  ћирилица
19/09/2022 |  10:34 ⇒ 10:39 | Аутор: СРНА

Кошарац: Јавност у Источном Сарајеву и Српској деценијама чека Шаровићеве одговоре на тешка питања

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да су оптужбе предсједника СДС-а Мирка Шаровића на рачун власти у Републици Српској резултат паничног страха његовог изборног штаба, у који је стигла информација да Жељка Цвијановић има озбиљну предност над Шаровићем у трци за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Бесмислени напади на предсједницу Цвијановић, српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, институција Српске и њених представника на заједничком нивоу дио су прљаве предизборне кампање, која је Шаровићу, у недостатку било каквог озбиљног политичког и економског програма, једина могућа карта на коју ће играти до 2. октобра. Увјерен сам да ће послије тог датума Шаровић отићи у ничим заслужену политичку пензију - рекао је Кошарац за Срну.

Он је нагласио да Шаровић не преза од лажних предизборних обећања, заборављајући да је имао прилику да уради нешто за Републику Српску и њене грађане када је био на власти.

- Тако ових дана грађани слушају како ће Шаровић забранити извоз дрвне сировине, ако се домогне функције у Предсједништву. Није му пало на памет да искрено каже како у два министарска мандата није покренуо ово питање! Сад очекује да му се вјерује?! - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, парадоксално је што Шаровић критикује власт у Српској, а онда на предизборним скуповима људима обећава све оно што ова власт ради, попут изградње путне инфраструктуре, побољшања туристичких капацитета, реформи у области пољопривреде и слично.

- То је доказ безидејне и блиједе политике Мирка Шаровића. Једино по чему ће остати упамћен је чињеница да се залагао за увођење плавог дизела на нивоу БиХ, као и да се подстицаји за пољопривреду дају са овог нивоа. То би конкретно значило да Сарајево одлучује о томе колико новца ће добити наш пољопривредник из Семберије, Романије и других дијелова Српске - рекао је Кошарац.

Поручио је да грађани Источног Сарајева и Републике Српске више од двије деценије чекају Шаровићеве одговоре на бројна питања и конкретне резултате његове политике.

Према ријечима Кошарца, Шаровић никада није одговорио на питања у вези с његовом улогом у дислоцирању, пустошењу, уништавању и нелегалној продаји предузећа из града Српског Сарајева, у вријеме када је обављао функцију градоначелника.

- Ко је, господине Шаровићу, уништио привреду Српског Сарајева? Гдје су нестала бројна предузећа из овог града и ко је и по којим цијенама продавао дијелове тих предузећа? Ко је пљачкао и варао избјегле сарајевске Србе у пројектима стамбене изградње Српског Сарајева? Ко је изазвао аферу око Стамбене задруге 'Соко' и бројне друге афере, о којима и данас постоје дебели полицијски досијеи? Јесу ли од тако зарађеног новца куповани станови и локације у Београду и на другим мјестима које нисте пријавили, а били сте дужни да то учините? Сједе ли и данас неки од тих пљачкаша и превараната у првим редовима предизборних скупова СДС-а и зашто их се, кад сте тако поштени, никад нисте одрекли? - упитао је Кошарац.

Додао је да Шаровић никада није одговорио и на нека од најтежих питања, која су му и раније била постављана.

- Питали су вас, господине Шаровићу, имате ли сазнања о томе ко је наредио и извршио убиство Ристе Југовића. Никада на то питање нисте одговорили, баш као ни на питање ко је био политички покровитељ криминалних група у Српском Сарајеву, у вријеме када је СДС био на власти и у том граду и у Републици Српској - подсјетио је Кошарац.

Он је нагласио да Шаровић није одговорио ни на питање да ли је икада учинио било шта добро и корисно за грађане Источног Сарајева и Републике Српске на бројним функцијама које је обављао.

- Покажите грађанима шта сте за њих урадили. Представите им било какав пројекат који сте Ви завршили или тражили да се заврши. Заиста бих Вам био захвалан ако то урадите - нагласио је Кошарац.

Кошарац је додао да би се Шаровићу могло поставити још много питања на која јавност у Републици Српској чека одговоре.