latinica  ћирилица
19/09/2022 |  10:37 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Додик са Путином о конкретним пројектима и о понашању представника Запада (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је уочи сусрета са руским предсједником Владимиром Путином у Москви да ће то бити прилика да разговарао о конкретним пројектима у области енергетике и о томе како се понашају представници Запада.
Милорад Додик и Владимир Путин - Фото: РТРС
Милорад Додик и Владимир ПутинФото: РТРС

Додик је у интервјуу за руску агенцију Тас навео да ће са Путином разговарати о низу актуелних политичких питања, међу којима и о Украјини.

- Што се тиче конкретних пројеката, ми би бисмо жељели да добијемо додатну потврду да ће у фокусу и приоритету бити све економске активности везане за рафинерију за прераду нафте и мазута, градње гасовода, гасних електрана. Наравно, ми ћемо чекати тренутак, и чим се он појави, почећемо рад на тим пројектима - додао је Додик.

Додик је напоменуо да Република Српска није велики потрошач гаса као Србија, али да је за њу веома важна гасна перспектива.

- Ми желимо да изградимо гасовод до Бањалуке, да изградимо електране које би користиле гас. У том случају би Српска постала велики потрошач гаса. Те планове ми заснивамо на потенцијалима Русије и нашој сарадњи са Гаспромом - рекао је Додик.

Он је истакао да то спречавају Бошњаци, који су оријентисани ка Западу, појаснивши да гласају против када Српска покушава да ријеши питање протока гаса из Србије кроз границу БиХ, али то, како је оцијенио, не могу вјечно да раде, јер ће се рад на томе наставити.

Додик је рекао да је Република Српска захвална Путину за максималну досљедност у очувању Дејтонског мировног споразума, истакавши да Русија никада од њега није имала никакве политичке захтјеве.

Република Српска, истакао је Додик, жели да са Русијом прошири и културну сарадњу, наводећи да је у Бањалуци у току изградња Руско-српског православног центра за који се нада да ће у блиској будућности бити завршен, као и да ће предложити Путину да посјети Бањалуку када центар буде завршен.

Српски члан Предсједништва је рекао да су странци својим дрским понашањем и насиљем довели до кризе БиХ, гдје данас више нико не вјерује у ЕУ.

- Москва је увијек била на страни међународног права, али је очигледно, да је то недовољно. Запад се не придржава међународних норми, на примјер, у Украјини, и неких својих правила која се стално мијењају - додао је Додик.

На питање каква је данас ситуација о питању могућег референдума о изласку Републике Српске из БиХ, Додик је рекао да Српска остаје при тој позицији и да је још више незадовољна БиХ, али и да та идеја чека на одговарајући тренутак.

Коментаришући наводе из Бањалуке и Београда посљедњих мјесеци о будућем уједињењу свих Срба у једну државу, Додик је рекао да идеју јединства ништа не може измијенити, али да на руку уједињења не иде Запад који је присутан на том подручју и дрско се мијеша у унутрашње пословеу.

- Наша тежња ка Србији је природна. Слична ситуација је са Русима у Украјини, којих је у тој земљи 15 милиона и којима је руководство те земље забранило руски језик. Зато је специјална операција Русије у Украјини оправдана заштитом права свог народа. Тако и ми овдје - са муслиманима не можемо имати заједничке школе, заједничке уџбенике - навео је Додик.

Додик је рекао да су му Американци деведесетих година објаснили зашто нису искористили могућност националног разграничења БиХ.

- Према њиховим ријечима, није се могло допустити стварање муслиманске државе на територији Европе. А ми смо постали колатерална штета. Ако хоћета да ми овдје будемо на стражи, дајте нам неке привилегије - додао је Додик.

Додик је рекао да Запад даје огроман новац на борбу, како наводе, са малигним руским утицајем на Балкану, те указао да су Британци увели санкције њему и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић, као основним циљевима те борбе.

Он је додао да ни Српска њима не остаје дужна, те указао да још од доласка новог британског амбасадора у БиХ са њим није одржао састанак.

- Зашто да се састајем са представницима земље која уводи санкције само зато што их Додик не слуша? О чему с њима да разговарам, зашто да дајем њему и његовој земљи легитимитет? Уопште ништа добро не мислим о тим западним амбасадорима који сматрају да могу управљати земљама у које су постављени на ту функцију - рекао је Додик.

Он је додао да су против њега уведене и америчке санцкије и да њима Запад због своје беспомоћности покушава да ријеши питања с другим народима и земљама.

Очигледно је, каже, и да сада Европа дрхти и страда под санкцијама, а не Русија, те указао да актуелна политичка елита у Европи није навикла на проблеме и не зна на њих реаговати, да никада нису живјели у нестабилном друштву и да су удаљени од народа.

- У суштини, они су сами себи направили проблеме. Ако говоримо језиком фудбала, то је класични аутогол, и то у 90-ој минути - рекао је Додик.

Додик је истакао да народ у Републици Српској осјећа руски народ као браћу, да схвата позицију Русије, радује се њеним успјесима и брине за њене проблеме.

- Ми добро разумијемо да борба Запада против православља никада није престала. Та борба била је лајтмотив свих похода, и имала у суштини јединствен циљ - завладати богатим залихама природних ресурса које има Русија. Из тог разлога у Русију су дошли и Наполеон и Хитлер, а данашњи Запад такође жели да завлада тим пространствима - рекао је Додик.

Према Додиковим ријечима, Запад је уз помоћ Горбачова бацио Русију на кољена и намјеравао да је добије, а нису рачунали на то да ће је Путин подићи и објединити.

Додик је рекао да је Русија била приморана на специјалну операцију у Украјини јер годинама Запад није реаговао на уништавање руског становништва у Донбасу и Луганску.

На питање какве су перспективе о ступању БиХ у НАТО, Додик је одговорио - никакве, да Република Српска то неће дозволити. Подсјетио је да ни Србија није за НАТО, који је два пута бомбардовао Србе бацајући на њих бомбе са осиромашеним уранијуом.