latinica  ћирилица
19/09/2022 |  10:40 ⇒ 10:40 | Аутор: Агенције

Скариоло: Ово злато није било предвиђено, али смо успјели

Селектор репрезентације Шпаније Серђо Скариоло изјавио је да је његов тим освојио Европско првенство у Берлину зато што шпанска кошарка годинама почива на систему и да се увијек размишља корак унапријед, преноси Баскет њуз.
Серђо Скариоло (Фото: EPA-EFE/FILIP SINGER) -
Серђо Скариоло (Фото: EPA-EFE/FILIP SINGER)

Шпанија је синоћ у Берлину у финалу ЕП побиједила Француску 88:76.

- Ушли смо у турнир као осми кандидат за злато по званичним предвиђањима. Ми смо ушли у турнир без МВП играча, суперзвијезда из НБА лиге, Ол-стар кошаркаша... Много сам срећан што смо успјели све да побиједимо и прескочимо конкуренцију. Срећан сам због начина на који смо играли кошарку у оба смјера - рекао је Скариоло.

Шпанија је објединила свјетску и европску титулу. Све селекције Шпаније, од најмлађе до сениорске, су током љета играле у финалима шампионата Европе.

- Велики је посао направљен, поготово у млађим категоријама. Урадили смо све да ову генерацију припремимо за оно што их је чекало. Већина момака који се налазе овдје, играли су и квалификације. Знали смо да ћемо имати проблема због играча у НБА и Евролиги, зато смо размишљали унапријед. Наравно, нисмо могли да очекујемо злато, али смо радили прави посао. Када погледате наше млађе категорије, многе ствари раде као ми, због тога расту као екипе и појединачно, и то се преноси на сениоре. Ово злато није предвиђено, ми смо се трудили да будемо увијек конкурентни, да се боримо за сваку лопту у сваком мечу. Да ли смо више или мање талентовани од других је дискутабилно, али смо се увијек борили - рекао је Скариоло.

Он је признао да свој посао обавља на другачији начин.

- Можда сам ове године био агресивнији, дозволили су ми да додам гас, јер играчима није сметало. То нисам смио са оном генерацијом. Као тренер морате да се адаптирате. Неке ствари мораш да увећаш, неке да умањиш, да би направио резултат - нагласио је италијански стручњак.

Шпански кошаркаш Вили Ернангомез је проглашен за најбољег играча ЕП.

- Тешко је објаснити ријечима шта осјећам. Поносан сам на све, од саиграча, преко тренера... Заслужили смо злато. Расли смо кроз турнир, што је невјероватно. Повјерење у свлачионици је нешто посебно. Јако сам захвалан што сам био дио овог фантастичног тима и што су сви вјеровали у мене. Посебно тренер Скариоло, који је видио мој потенцијал и пустио ме да играм најбољу кошарку - рекао је Ернангомез.

Плејмејкер шпанске репрезентације Лоренцо Браун тврди да је вјеровао да његов тим може до европске титуле.

- То ми је био циљ када сам дошао у репрезентацију Шпаније. Трпио сам критике јавности, због језичке баријере, не знам ни ја због чега све не... Али, на крају крајева сви причамо истим језиком на терену. Свеједно је које сте боје, одакле сте, ми смо прије свега људи. Ово су моја браћа и златна медаља довољно говори какав смо однос остварили - казао је Браун.