latinica  ћирилица
19/09/2022 |  11:37 ⇒ 11:38 | Аутор: СРНА

Елек: Очекујем добре вијести из Москве након састанка Додика и Путина

Директор предузећа "Сарајево-гас" из Источног Сарајева Недељко Елек оцијенио је да је предстојећи састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Русије Владимира Путина у Москви прекретница, шанса која се укаже једном у 200 година и која се мора искористити.
Гасификација - Фото: РТРС
ГасификацијаФото: РТРС

Елек је подсјетио да је Влада Републике Српске преко предузећа "Сарајево-гас" Источно Сарајево одлучило да уђе у гасификацију источног дијела Републике Српске, те сматра да ће састанак Додика и Путина практично бити камен темељац тог пројекта.

- Заједно са Министарством енергетике и рударства Републике Српске пројектујемо изградњу гасне електране која ће да буде на Јахорини, а ријешила би и напајање електричном енергијом. Република Српска има потписан директан гасни аранжман са Русијом у којем се Српска третира као држава, исто као и Србија, кроз форму која у овом тренутку значи најјефтинију цијену гаса у Европи - рекао је Елек Срни.

Он је додао да очекује добре вијести из Москве, напоменувши да Република Српска једина у региону има вишкове електричне енергије.

- Са овом гасном инфраструктуром коју будемо урадили у наредне двије године створићемо и додатне вишкове електричне енергије с којом ћемо моћи изаћи на тржиште и омогућити додатне приливе у буџет - додао је Елек.

Додик би сутра требало да се у Москви састане са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином.