latinica  ћирилица
19/09/2022 |  12:30 | Аутор: СРНА

Перовић: Додик и Путин сутра о политици и енергетици

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговараће са предсједником Русије Владимиром Путином о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и шире, али и о бројним економским темама са акцентом на енергетску сарадњу, рекао је шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић.
Душко Перовић - Фото: РТРС
Душко ПеровићФото: РТРС

Перовић је за Срну истакао да ће Додик Путина, између осталог, информисати о томе шта се дешава у предизборном циклусу у БиХ.

- Други, и нама најважнији, дио разговора јесте привредни и енергетски дио, изградња електрана на гас и цијена гаса, односно колика ће она бити за нас. Остале, такође битне теме, јесу култура, образовање и остали видови међусобне сарадње - навео је Перовић и додао да би састанак двојице лидера требао да почне сутра у Москви у 15.00 часова по локалном времену.

Када је ријеч о изградњи гасовода /од Србије ка Српској/ и гасних електрана у Републици, важних за бржи привредни развој и енергетску стабилност на овим просторима, Перовић је рекао да је то одлична идеја иако ће је бити тешко остварити због постојећих санкција Запада.

- Ипак, радићемо на томе јер електране на гас доносе велике бенефите - рекао је Перовић и изразио задовољство што фирме из Српске, захваљујући напорима представника Српске и Представништва у Москви, имају отворена сва врата када је ријеч о њиховом наступу на руском тржишту.

Претходни састанак Путина и Додика одржан је у јуну на маргинама Међународног економског форума у руском Санкт Петербургу.