latinica  ћирилица
19/09/2022 |  12:44 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Таминџија: Додикова посјета Москви има немјерљив значај

Предстојећи састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Русије Владимира Путина у Москви има немјерљив значај, допринијеће енергетској сигурности Републике Српске и могућности контроле тржишних цијена гаса, изјавио је данас извршни директор у Хидроелектранама на Требишњици Илија Таминџија.
Илија Таминџија - Фото: СРНА
Илија ТаминџијаФото: СРНА

- Цијене гаса које су данас због енергетске кризе актуелне на Западу, грађани Републике Српске, а ни ФБиХ, сигурно не би могли плаћати, тако да ће цијела БиХ имати велику корист од Додикове посјете Москви -  појаснио је Таминџија за Срну.

Он је појаснио да је Српска, као и остали, зависна од увоза гаса и да добре везе и односи са партнерима као што су Русија и Мађарска доприносе да може контролисати ту цијену, за разлику од оних земаља које морају формирати тржишну цијену гаса и немају га довољно, као ни могућност да га складиште.

Таминџија је оцијенио да посјета једној велесили и државнику као што је Путин свакоме импонује, можда и онима који су Русији увели санкције, али да Република Српска не треба да се опредјељује ни на коју страну и да буде против било кога.

- Наравно да импонује сарадња са Русијом, али и сарадња са ЕУ и САД. Сматрам да Српска треба да настави са добрим односима са свима, и са земљама региона. Није добро да ми као мали будемо оприједељени против некога, а увијек је добро да смо за сарадњу, посебно са великима - рекао је Таминџија.

Таминџија је додао да у области енергетике Српска има одржив систем у сегменту електричне енергије и чак остварује вишкове, с обзиром на потенцијал који има "Електропривреда Републике Српске".

- Видимо колико то значи када смо независни по питању енергетске кризе и када можемо да обезбиједимо потребе нашег становништва по најјефтинијим цијенама, а те цијене су у овом моменту у Српској чак и 30 пута ниже него на свјетском тржишту електричне енергије - навео је Таминџија.

Када се ради о осталим енергентима, огревном дрвету, угљу и пелету, Таминџија је додао да Српска располаже са довољним количинама за своје становништво.

Додик би сутра требало да се у Москви састане са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином.