latinica  ћирилица
19/09/2022 |  12:47 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

Привредна друштва Дестилација Теслић и Металеџ силикон Мркоњић Град одбацили наводе Ђурашиновића

Привредна друштва Дестилација Теслић и Металеџ силикон Мркоњић Град одбацују као нетачне наводе представника дрвопређивача, извођача радова у шумарству, транспортних привредних друштава и шпедитера Републике Српске Зорана Ђурашиновића, који је гостујући, у недјељу, у Јутарњем програму, како истичу, тумачио потребе ових предузећа и изјавио да ова предузећа не користе дрвни сортимент који дрвопрерађивачи имају на залихама у вриједности већој од 100 милиона марака.
Дрвни сортименти - Фото: РТРС
Дрвни сортиментиФото: РТРС

Из привредних друштава Дестилација Теслић и Металеџ силикон Мркоњић Град, подсјећају да је шумски дрвни сортимент - огрјевно дрво дефинисано у цјеновнику Јавног предузећа Шуме Републике Српске, а.д. Соколац.

Истичу, да би се израдило цијепано огрјевно дрво, које је Ђурашиновић назвао готовим производом, потребно га је израдити од исте сировине. Тај сортимент, користи и Дестилација у совјој производњи, као основну сировину.

Дакле, појашњавају, огрјевно дрво је сировина која се користи и за произодњу дрвеног угља и за производњу цијепаног огрјевног дрвета.

До понедјељка, 19. септембра, Шуме Српске испоручиле су Дестилацији Теслић 54 одсто уговорених количина за ову годину, због чега на залихама имамо дрвета за седам до десет дана рада, наводе из овог предузећа.

Металеџ силикон одлучно одбацује тврдње о вишковима огрјевног дрвета, што, како истичу, потрвђује податак да је на дан 15. септембар, испоштованост уговора од Шума Републике Српске, према овој компанији 42 одсто од укупно уговорених количина.

Напомињу и да као сировину у производњи силицијум метала у Мркоњић Граду користе обли огрјев тврдих лишћара, што је, додају, иста врста шумских дрвних сортимената који се користе за цијепање и извоз огрјевног дрвета.

- За наше компаније апсолутно је неприхватљиво овакво изношење потпуно нетачних података - наводи се у демантију Привредних друштава Дестилација и Металеџ силикон.