latinica  ћирилица
19/09/2022 |  13:10 ⇒ 13:13 | Аутор: СРНА

Балтичке земље затвориле границе за Русе

Три балтичке државе које се граниче са Русијом затвориле су данас своје границе за већину држављана Руске Федерације као одговор на широку јавну подршку руској специјалној војној операцији у Украјини.
Граница са Русијом (Фото: EPA/VALDA KALNINA/илустрација) -
Граница са Русијом (Фото: EPA/VALDA KALNINA/илустрација)

Одлуку су раније овог мјесеца донијели премијери Литваније, Летоније, Естоније и Пољске. Руска ексклава Каљининград, на обали Балтичког мора, граничи се са Литванијом и Пољском.

Балтичке земље су саопштиле да ће овим потезом заштитити безбједност три чланице ЕУ, пренио је АП.

Министарство спољних послова Литваније саопштило је да је од поноћи 11 држављана Русије заустављено при покушају преласка границе. Већина је жељела да уђе копном из Каљининграда или сусједне Бјелорусије. Нема извјештаја о инцидентима.

Пољска је раније усвојила низ рестрикција за путнике из Русије, али данас нема индикација да су уведене додатне мјере, иако је у споразуму између четири државе прецизирано да мјере данас ступају на снагу.

Према новим одредбама, Руси који желе да путују у балтичке земље као туристи или због посла, спорта или културе - неће моћи да уђу, чак и ако имају валидне визе за Шенгенску зону, у којој нема провјера.

Постоје изузеци за путовања из хуманитарних разлога, руске дисиденте, дипломате у активној служби, запослене у транспорту, чланове породица грађана из ЕУ и Русе који имају дозволе за боравак или дугорочне националне визе земаља из Шенгенске зоне.