latinica  ћирилица
19/09/2022 |  13:23 | Аутор: СРНА

Небензја: Пропада крсташки рат Запада

Крсташки рат који предводи Запад са циљем да се изолује Русије, укључујући у УН, пропада, изјавио је руски амбасадор у УН Василиј Небензја за ТАСС, уочи почетка седмице састанака на високом нивоу током Генералне скупштине УН.
Васили Небензја (фото: EPA-EFE / PETER FOLEY) -
Васили Небензја (фото: EPA-EFE / PETER FOLEY)

- Седмица састанака на високом нивоу је традиционално вријеме за велики број састанака шефова делегација чланица које се окупљају на једном мјесту - у сједишту УН. Заиста, колективни Запад наставља са покушајима да, како они кажу, изолује Русију који, како пракса показује, пропадају - рекао је Небензја.

Он је истакао да "бивши партнери Русије" не могу да се помире с тим да се свијет не врти око њих и да није ограничен на између 50 до 70 западних држава и њихових "сателита".

- Увртањем руке и отвореним уцјењивањем, чак и кориштењем пријетњи да ће обуставити хуманитарну и финансијску помоћ бројним земљама у развоју, западне државе покушавају да натјерају представнике власти независних земаља да одбију да се састану са руским званичницим - нагласио је Небензја.

Предсједник Русије Владимир Путин саопштио је 24. фебруара да руска војска започиње специјалну војну операцију у Украјини, након што су помоћ Москве затражили лидери самопроглашених република у Донбасу.

Москва је у више наврата наглашавала да је циљ операције демилитаризовање и "денацификација" Украјине.

САД и њихови савезници су након тога увели бројне санкције Русији и започели слање оружја Украјини. Бројни западни политичари признали су да се, у суштини, ради о економском рату против Русије.