latinica  ћирилица
19/09/2022 |  13:29 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Гламочић: Састанак у Москви значајан за развој гасног сектора

Директор предузећа "Гас рес" Љубо Гламочић истакао је велики значај предстојећег састанка српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Русије Владимира Путина у Москви за развој енергетике и гасног сектора.
Љубо Гламочић - Фото: РТРС
Љубо ГламочићФото: РТРС

Гламочић је напоменуо да је састанак веома значајан јер ће одредити даљи правац развоја гасификације Републике Српске.

- С обзиром на цијелу ситуацију и чињеницу да је Република Српска гасификована у веома малом проценту, изградња гасовода је предуслов за било какво даље размишљање о развоју гасне привреде у Републици Српској, а и шире - рекао је Гламочић Срни.

Он је додао да је планирано да капацитети гасовода Републике Српске задовоље потребе и Федерације БиХ, а да у даљем периоду допринесе и развоју интерконекције са Хрватском и другим земљама.

Гламочић очекује позитивне ефекте разговора у Москви, те инструкције за даљу реализацију пројекта изградње гасовода и енергетских објеката, као што је и најављено.

- Рјешење овог питања би за Републику Српску донијело велику енергетску сигурност и стабилност, јер би поред ресурса којима располажемо, обезбиједили и гас, као додатни ресурс за потребе енергетике, како индустрије тако и енергетских објеката - рекао је Гламочић.