latinica  ћирилица
19/09/2022 |  13:33 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Kонкурс за запошљавање 62 радника у Жељезницама Српске (ВИДЕО)

Предузеће Жељезнице Републике Српске расписаће два јавна позива за пријем 62 радника на извршним пословима, изјавио је генерални директор компаније Жељко Радић.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Позиви су расписани уз сагласност и одобрење Свјетске банке, а Радић је појаснио да се први оглас односи за пријем пет радника на мјеста маневриста и маневриста-скретничар, машиновоћа и инжењер електротехнике, а други оглас је за 57 мјеста дефицитарних занимања на техничким пословима у извршној служби.

Он је на конференцији за новинаре појаснио да се то односи на пријем 26 радника у Добоју, 16 у Бањалука, 11 у Приједори и четири у Новом Граду.

Као дефицитарна занимања Радић је навео она у пословима инфраструкуре, секторима за одржавање шинских возила и вучу возова - пружне раднике, електричаре, скретничаре, браваре машиновође, возовође, грађевински и електро инжењери.

Радић је истакао да је процес пријема радника транспарентан, техничко-технолошки оправдан и везан за извршење нових уговорених послова, и то ново утоварно мјесто Приједор ка Србији, потенцијални превоз за Словенију и превоз који се очекује на коридору "Пет це" од Шамца према луци Плоче.

Према његовим ријечима, средства са пријем нових радних мјеста обезбијеђена су из остварених текућих прихода предузећа, а радницима се нуде редовна примања и могућност стручног усавршавања.

У ЖРС-у је евидентирано 1.962 радника, а систематизацијом је планирано 2.098, каже Радић и додаје да до краја године у пензију одлази 39 радника што ће условити и пријем нових.

Вршилац дужности извршног директора за послове инфраструктуре у ЖРС-у Драган Зеленковић указао је на константан недостатак извршних радника и навео да је тренутну старосну структуру запослених чине они средње животне доби.

Вршилац дужности извршног директора за послове операција у ЖРС-у Младен Божић рекао је да се процес рада одвија несметано, да су уговорени послови испоштовани, а остварени вишак радних сати уредно исплаћен.