latinica  ћирилица
19/09/2022 |  15:34 ⇒ 15:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: У Њујорку ће бити напорно, радим свој посао

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас из Њујорка да ће бити напорно али да вјерује да ће моћи много ствари да се уради и да се рјешавају најважнија питања за Србију.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Нисам у било каквој политичкој офанзиви. Радим свој посао. У офанзиви су неки други према Србији. Неки су стално раније били у офанзиви, а ми смо све губили. Ја радим свој посао, то је моја дужност - рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је рекао да се очекују и бројни притисци на Србију.

Пренио је и да је јутрос разговарао са Клаудијом Тени, чланицом Доњег дома Конгреса и додао да она разумије проблеме Србије.

Вучић борави у Њујорку гдје ће се поводом 77. засиједања Генералне скупштине Уједињених нација састати са више од 30 званичника држава широм свијета и шефовима кључних међународних политичких и економских организација, а 21. септембра ће говорити на Генералној дебати током засједања УН.

Најавио је да ће у његовом говору пред Генералном скупштином УН изнијети најважније ствари које муче грађане Србије.

Вучић је, на питање шта Србија може да уради у сфери геополитичких питања, имајући у виду да говори послије предсједника Украјине Володимира Зеленског, пренио да још ради на посљедњим подешавањима детаља говора.

 -Водили смо расправу да ли да говорим на енглеском или српском. Нико у сали неће слушати говор, али ће га сви прочитати у земљама чланице. Донијели смо одлуку да говорим на енглеском, јер ово није обраћање домаћој јавности, већ онима у међународној заједници који могу да нас чују - подвукао је он.

Вучић је објаснио да многи, када виде да се говор држи на језику који није енглески или француски, са мањом пажњом прате излагање.

Пренио је да се говор одржава око шест сати послије подне по локалном времену, да је прије њега у пола шест Зеленски, и потом представник Конга.

- Сви ће да преносе Зеленског. Биће интересантно шта ћемо ми рећи, па ће и нас јер смо послије њега - увјерен је он.

Указао је да је случајност што говори послије Зеленског, додајући да се прво обраћају шефови држава.

Нагласио је да је суштина у садржају, и да ће се у његовом говору наћи ствари које муче грађане Србије.

Каже да је говор подијелио у пет тачака и да ће говорити о поштовању, односно непоштовању међународног права.