latinica  ћирилица
19/09/2022 |  15:52 ⇒ 18:17 | Аутор: Глас Српске

Додик уз Куваљу: Трка ће бити одржана без обзира на бахатост Запада

Српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће бициклистичка трка "Београд - Бањалука" бити одржана без обзира на пријетње санкцијама Међународне бициклистичке уније (УЦИ).
Трка Београд - Бањалука - Фото: СРНА
Трка Београд - БањалукаФото: СРНА

Из ове организације већ неколико мјесеци на адресу организатора трке стижу пријетње и уцјене, а у посљедњем писму наводи се да овај догађај неће бити уврштен у званични календар у случају да у УЦИ не стигну гаранције да током трке неће бити коришћени симболи Републике Српске.

Такав захтјев одбацио је директор трке Владимир Куваља, а Додик је подржао његов став.

- Ово је типично за Запад, траже да се одрекнемо својих права, наше самоидентификације, својих симбола. Мој једини одговор на ово је да ће се бициклистичка трка између Београда и Бањалуке одржати. Наметање било каквих мјера је ствар њихове бахатости и безобразлука - рекао је Додик за ТАСС.

Одговарајући на питање да ли покушај суспензије трке сматра притиском на Куваљу због његовог патриотског става и континуиране подршке руским спортистима, Додик је одговорио.

- Да, највјероватније. Да подсјетимо, Куваља је током аматерског Свјетског првенства у Источном Сарајеву, прекршио забрану Свјетске антидопинг агенције (WАDА) и пустио руску химну у част Марина Летајева.

Практично се од тог тренутка налази у немилости УЦИ који врши константан притисак на њега и покушава да забрани трку која од 2007. године спаја два највећа српска града са двије стране Дрине.

Одлуку да ли ће трка остати у календару донијеће борд директора УЦИ 21. септембра, а уколико се не нађе у програму, Куваља је потврдио да ће свакако бити одржана.