latinica  ћирилица
19/09/2022 |  16:20 ⇒ 17:37 | Аутор: СРНА

Договорено формирање нове владе

На састанку парламентарне већине у Црној Гори данас је договорено формирање нове владе, а кандидат за мандатара је Миодраг Лекић, саопштио је један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић.

- Странке побједнице су договориле да формирају нову Владу, а 41 посланик парламентарне већине за кандидата за мандатара има Миодрага Лекића. Сви смо му дали подршку и користимо прилику да обавијестимо предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да мандат да Лекићу - рекао је Мандић новинарима након састанка.

Он је истакао да очекују да до поноћи буду обавијештени да је нови мандатар Лекић.

Мандић је навео да ће будућа влада бити успостављена на паритетној основи - да половина чланова буде из редова Грађанског покрета УРА, да другу чине остале партије, а да кандидат за мандатара Миодраг Лекић има "златни глас".

- Не вјерујем да ћемо радити као два блока, него касније као тим - рекао је Мандић и додао да ће о ресорима говорити наредних дана, када Лекић добије мандат.

Посланик ДФ-а Милан Кнежевић поручио је да је ДФ показао зашто је најјачи и најозбиљнији субјект парламентарне већине од 30. августа јер је конструктивношћу, идејама и одрицањем дао највећи допринос да буде постигнут договор.

- Данас шаљемо поруку и Милу Ђукановићу да очекујемо да господин Лекић добије мандат за састав нове владе, а спремни смо и да га усмено увјеримо да имамо 41 посланика - рекао је Кнежевић.

И овај, осми састанак, одржан је на иницијативу једног од лидера ДФ-а.

Сутра истиче рок у којем скупштинска већина треба да предложи новог мандатара.

Рок за предлагање мандатара истиче 30 дана од када је изгласано неповјерење садашњем премијеру Дритану Абазовићу.