latinica  ћирилица
19/09/2022 |  17:05 ⇒ 17:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Они који су нападали полицајце на Прајду кривично ће одговарати

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас у Њујорку да је држава, за вријеме Прајда, била изложена атаку неодговорних група са свих страна и истакао да ће особе које су за вријеме тог скупа нападале полицајце одговарати кривично и прекршајно, као и лица која су нарушавала јавни морал.
Београд-инциденти (Фото: TANJUG/VLADIMIR SPORCIC) -
Београд-инциденти (Фото: TANJUG/VLADIMIR SPORCIC)

- Видјели сте појединце који су мислили да имају право да шетају и мисле да нико други нема право јер су нормални, а ови други нису нормални. Са друге стране видјели сте особе које су нарушавале јавни морал из саме групе која је дошла да протестује испред Уставног суда. Лица која су нападала полицајце одговараће кривично и прекршајно, као и лица која су нарушила јавни морал, скидајући панталоне и гаће или не знам ни ја шта, то просто не можете да радите и немате право да радите - рекао је Вучић за Пинк.

Он је тако одговорио на питање како коментарише шетњу у оквиру манифестације Европрајд у суботу у Београду и тврдње појединих политичких странака и медија да је амбасадор Кристофер Хил имао утицај на њега у одлуци да се тај скуп одржи или не.

Вучић је казао да која год одлука да је била донесена суштински би је подржало 80 одсто људи, али да то нико неће рећи, већ ће преосталих 20 одсто грађана покушавати да "вас растргну" и окриве државу за све.

Рекао је да "лажни политичари" бесмислено тврде да је амбасадор Кристофер Хил извршио притисак да се парада у Београду одржи.

Вучић је рекао да се уочи Европрајда водила тешка кампања "недовољно образованих политичара" из редова деснице захваљујући којима се, раније најављена двочасовна шетња, свела на шетњу од десет минута од Уставног суда до Ташмајданског стадиона.

- Кажу убиједио га Хил, а шта ме то убиједио? Да их полиција спроведе кроз парк, умјесто да иду одатле гдје су стајали, поред Народне скупштине до Трга републике и све до доњег Калемегдана и Дорћола - рекао је Вучић.

Он је објаснио да је са амбасадором Хилом разговарао највише о КиМ, енергетској ситуацији, помоћи Америке у изградњи "Ђердапа 3" и око уградње соларних панела, а да је тек на крају састанка споменута шетња ЛГБТ заједнице у Београду.

Вучић је рекао да је на крају састанка, који је одржан истог дана када је одржан протест ЛГБТ заједнице због забране Прајда, упитао Хила какве су му активности за тај дан, те да је он (Хил) одговорио да још није донио одлуку да ли ће ићи испред Уставног суда или не.

Вучић је рекао да противници шетње заправо нису ни "десничари", већ су "бубњари бесмисла", који су се сами тајно састајали са страним амбасадорима и сад на основу аутопројекције суде одговорним политичарима.

Вучић је закључио да су сви напади и притисци на Србију дио хибридног рата у коме треба да се сруши нормалност, озбиљност и одговорност земље и завлада хаос "са бесмисленим типовима на оба пола политичке сцене".