latinica  ћирилица
19/09/2022 |  20:48 ⇒ 20/09/2022 | 08:41 | Аутор: РТРС

Додик за Руску газету: Русија најважнији дипломатски савезник Српске

Руска Федерација је најважнији дипломатски савезник Републике Српске, који штити интересе српског ентитета у међународној политичкој арени и у оквиру кључних организација, посебно у УН, рекао је у ексклузивном интервјуу за Руску газету Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, који је допутовао у Москву на састанак са Владимиром Путином.
Додик за руску Газету -
Додик за руску Газету

Поручио је да је за Српску енергетска сарадња са Русијом стратешки важна.

- Јер је нама у Бањалуци јасно да руском гасу нема алтернативе. Република Српска има озбиљне планове за гасификацију свих већих градова, као и изградњу термоелектрана на гас. Данас гас у БиХ углавном троши Сарајево, и то по повлашћеним цијенама, које смо ми - Срби - договорили у Санкт Петербургу са нашим руским партнерима. Упркос томе, Бошњаци у БиХ воде антируску политику и коче све пројекте које Република Српска жели да реализује са Руском Федерацијом - сматра Додик.

На питање како оцјењујете билатералне односе са Руском Федерацијом и шта би се могло учинити да се они побољшају Додик истиче да Република Српска од свог формирања у јануару 1992. године одржава најтјешњу сарадњу са Руском Федерацијом, која је гарант Дејтонског мировног споразума.

Истакао је да је за Републику Српску и цијели српски народ економска сарадња са Русијом од највеће важности.

- Углавном у оквиру енергетских пројеката, гдје је Москва наш стратешки партнер. Уз то, Руска Федерација је гарант опстанка Срба у БиХ у овом нестабилном и неизвјесном времену - поручио је Додик.

По мојој оцјени, каже Додик, постоји много могућности за унапређење политичких и економских односа између Руске Федерације и Републике Српске, посебно у погледу не у потпуности реализованог потенцијала сарадње у области културе и образовања. 

- Обрадовао сам се када сам чуо вијест да Руска Федерација укида болоњски систем образовања. Свјестан сам проблема које имамо у овој земљи са овим системом високог образовања који црпи знање. Млади из Републике Српске треба да науче руски језик да би касније студирали на руским универзитетима. То је једини начин да се успоставе дубоке културне везе између Руса и Срба, на којима ће се онда лако градити политичка и економска сарадња - сматра Додик.

Истакао је да је Санктпетербуршки међународни економски форум постао одлично мјесто за политичке и пословне сусрете.

- За мене је форум изузетно важан због прилике да се сретнем са Владимиром Путином. Руски лидер у потпуности дијели борбу Републике Српске за своја уставом загарантована права унутар Босне и Херцеговине. Упознао сам предсједника Русије са активностима руководства Српске, захваљујући којима је било могуће спријечити увођење санкција БиХ против Руске Федерације, на чему су инсистирали у Вашингтону и Бриселу, а подржавали Босанци у државним институцијама - рекао је Додик.

Опширније можете прочитати на овом линку.