latinica  ћирилица
19/09/2022 |  21:32 ⇒ 22:47 | Аутор: РТРС

Други угао: Од састанка у Москви велика и економска и политичка корист (ВИДЕО)

Сутрашњи састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Руске федерације Владимира Путина донијеће велику и економску и политичку корист, сагласни су саговорници у емисији Други угао.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

 Једна од главних тема састанка биће енергетика јер захваљујући Русији ми данас плаћамо цијену гаса око 425 евра на 1.000 кубика, изјавио је предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

- Иде нам зима, а Европа је у великом проблему. Српска није велики потрошач гаса, али оно што имамо желимо да обезбиједимо на прави начин, прије свега нашим грађанима у Зворнику и Источном Сарајеву. Од 250 милиона кубика гаса колико потроши БиХ, 200 иде на Федерацију БиХ, али њихови политичари на сав глас зазивају санкције Русији, сматрајући да им је она непријатељ. Од непријатеља нећете добити гас, што значи да они то нису смислили у својим главама, већ је стигло из других центара моћи - истакао је Вишковић.

Сутрашњи састанак итекако је занимљив руским медијима јер је ово трећи састанак Додика и Путина за 10 мјесеци, каже Жељко Самарџија, амбасадор БиХ у Русији.

- Значајан је континуитет састанака Додика и Путина и њихове врло успјешне сарадње. Овдје се заиста Република Српска веома цијени, као и став позиција Српске у институцијама БиХ. Зато је и дат велики медијски публицитет овом састанку - рекао је Самарџија и поновио да је подршка Русије као гаранта Дејтонског споразума неупитна и ту нема дилеме.

Оно што је важно јесте да Република Српска остане неутрална по питању украјинске кризе али и да буде подршка Русији, сматра Жељко Будимир, професор међународних односа.

Емисију Други угао можете погледати и ОВДЈЕ.