latinica  ћирилица
20/09/2022 |  10:10 ⇒ 11:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Сијарто: Санкције нашкодиле Европи много више него Русији

Европа више пати од посљедица санкција које је увела Русији збогсукоба у Украјини, него сама Москва, и било би најбоље да се одустане од осмог пакета казнених мјера, јер ће он само додатно продубити проблеме, саопштио је министар спољних послова Петер Сијарто који учествује на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

Министарство спољних послова Мађарске пренијело је изјаву Сијарта, коју је дао након неформалног састанка Савјета за спољне послове, у којој је нагласио да су до сада уведене казнене мјере "несумњиво нашкодиле Европи много више него Русији" , јер су довеле до пораста инфлације и трошкова комуналних услуга у ЕУ, преноси МТИ.

Он је рекао и да је "огромна већина" свијета ван Европе већ схватила да су посљедице санкција теже од посљедица сукоба, јер изазови са којима се свијет тренутно суочава проистичу из санкција, а не директно из сукоба.

- Хтијели ми то или не у Европи, ово мишљење већ јесте развијено у огромној већини свијета ван Европе - додао је Сијарто.

Мађарски министар је поручио да "ЕУ треба да престане да говори о осмом пакету санкција и да позива на мјере које би могле додатно да погоршају потешкоће у снабдијевању енергентима".

- То јасно показује да чак и разговор о могућности даљих санкција подиже цијене - рекао је он.

Сијарто је изјавио да "губљење времена" не користити ГС УН за постизање мира.

Он је, такође, рекао да је важно подржати напоре Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у вези са украјинском нуклеарном електраном Запорожје, која је под руском контролом, како би се гарантовала безбједност реактора, а што захтјева да се све ратне активности у том региону што прије окончају, наводи МТИ.