latinica  ћирилица
20/09/2022 |  10:20 ⇒ 10:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Цијене намирница у Аустрији драстично расту

У Аустрији се у протеклом периоду биљежи значајан раст цијена прехрамбених производа и нестала је цјеновна разлика између дисконта и супермаркета.
Беч (Фото: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA) -
Беч (Фото: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA)

У протекле четири године су у великој мјери скочиле цијене свих производа прије свега из нижег цјеновог ранга, закључак је Удружења за информисање потрошача (ВКИ).

Цјеновна разлика између дисконта и супермаркета све више нестаје, а упоређивање цијена постаје све важније приликом куповине.

У 2018. години је разлика између дисконта и супермаркета била још на шест одсто, а ове године се смањила на три одсто, тврдио је ВКИ.

Од јула 2018. до августа ове године су јефтинији прехрамбени производи поскупили за између 22 и 27 одсто, а производи познатих марки за 22 до 24 одсто.

Најмањи раст цијена забиљежен је код "био-производа", гдје је износио 15 до 17 одсто.

- Упадљив је био скок цијена појединих производа у нижем цјеновном сегменту. Цијена биљних уља се у посљедње четири године удвостручила, а у једном случају за чак 144 одсто - констатовао је ВКИ.

Удружење истиче да се раст цијена од 50 до 70 одсто биљежи и код хљеба, тоста, брашна, тјестенине.

То, указују, важи и за разне замрзнуте производе и саламе.

- Ко тренутно жели повољније да пазари мора у сваком случају поредити цијене - савјетује Кристијан Корхер, шеф сектора за истраживање у ВКИ.