latinica  ћирилица
20/09/2022 |  10:23 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Затворено 51. "Бранково коло"

Књижевна манифестација "Бранково коло" свечно је затворена у најстаријој српској Карловачкој гимназији у Сремским Карловцима гдје је уручена међународна награда "Бранко Радичевић" за укупни стваралачки опус пјеснику и писцу Ранку Рисојевићу из Бањалуке.
"Бранково коло" -
"Бранково коло"

Награду у Рисојевићево име на синоћној свечаности примила је Бањалучанка из Новог Сада Светлана Павловић Пап, јер је лауреат због здравственог стања био спријечен да дође.

Прочитана је Рисојевићева пјесма "Јесен" из Антологије српске поезије /1847-2000/ коју је штампало "Бранково коло", саопштили су организатори.

Публику и госте свечаног затварања поздравио је предсједник "Бранковог кола" Ненад Грујичић, који је рекао да мисија манифестације има исцјељујући карактер у времену деструкције човјекове природе.

Грујичић је нагласио да пола вијека "Бранковог кола", од 1972. године до данас, представља риједак континуитет на савременој културној сцени, наслоњен на период од 1885. до 1914. године када је у Сремским Карловцима излазио чувени лист "Бранково коло".

Програм Свечаног затварања ове манифестације започео је традиционалном пјесмом "Химна карловачких ђака" коју је извео Хор Карловачке гимназије под диритентском палицом Растка Павлова.

Студенти Академије уметности у Новом Саду, мецосопран Александра Коцић и клавириста Лука Петровић, који су добитници престижне стипендије из "Фонда Меланије Бугариновић" извели су познату композицију "Романса" Милана Пребанде.

У пјесничком блоку наступили су пјесници "Бранковог кола", ранији лауреати награда "Стражилово" и "Печат вароши сремскокарловачке": Јасна Миленовић, Никола Раусављевић, Бојана Кулиџан Громовић и Милан Громовић.

Етно-група ђака Карловачке гимназије и Карловачке богословије "Свети Арсеније Сремац", извела је српску пјесму "Засп`о Јанко", а програм је водила Драгана Лисић, ауторка пјесничког првенца у "Бранковом колу" и добитница награде "Стражилово".

Манифестација "Бранково коло" почела је 9. септембра бесједом пјесника Братислава Милановића и уручењем "Велике повеље Бранковог кола" легендарној глумици Мири Бањац.