latinica  ћирилица
20/09/2022 |  10:41 ⇒ 10:57 | Аутор: РТРС

Српски фотограф Павел Сурови по други пут освојио прво мjесто у Русији (ФОТО)

Српски фотограф Павел Сурови, уједно и директор Културног центра у Кисачу, освојио је прво мjесто у Русији на међународном фестивалу "International Baltic Ethnic Fashion Festival IBEFF" (Етномода) 2022. у категорији модна фотографија са својом етно фото колекцијом "Трон", који је одржан ове године у Санкт Петерсбургу.
Етномода (Фото: Уступљена фотографија) -
Етномода (Фото: Уступљена фотографија)

Српске ратнице и анђели из колекције "Трон" оставили су јак утисак на жири и у Русији и прогласили га за најбољег модног фотографа на фестивалу.

Прошле године је Павел Сурови освојио такође прво мјесто на овом престижном фестивалу са фото колекцијом "Корона". Прошлогодишњи побједнички радови српског фотографа Павел Суровог су били изабрани за промоцију управо овог међународног ИБЕФФ фестивала.

Фотографије из колекције Трон приказују јединствен спој умјетности и етнологије, традиције и модерног доба, као и историјско-национално обиљежје у домену модног дизајна.

Трон симболише борбу народа за моћ, односно престо. Архаичне народне ношње црпе инспирацију са краљевских дворова, а краљевске круне симболизују свадбена оглавља. На краљевском двору поред раскоши до изражаја долази женска љепота, која је главна инспирација многих умјетника и свака жена жели да буде најљепша, да буде на трону.

Различити народи кроз своју народну ношњу истичу своје аутентичне симболе и обиљежја, који их одредјују као народ и у том смислу чине јединственим и посебним. Трон представља и библијски аспект хришћанства. Својим етнографским истраживањем и кроз фантасмагоричне фотографије Павел Сурови је ту подударност сублимирао у један оригиналан и јединствени фотографски приказ.

- Овом побједом афирмишем професионални рад Културног центра у Кисачу, гдје сам и директор, а чији је оснивач Град Нови Сад, али презентујем и цијелу Србију. Српске ратнице и анђели на фотографијама су оставили јак утисак и на жири и у Русији. Ово је велики успјех за мало моје село Кисач, Град Нови Сад, за цијелу Србију, за моју породицу и мене лично јер је то још једна потврда квалитета мог умјетничког рада и својврсне естетике, да жири у Русији по други пут изабере баш моје фотографије за најбоље - истакао је српски фотограф Павел Сурови.

Како Сурови наводи, пуно енергије, љубави, времена, средстава уложено је у овај умјетнички етно арт пројекат.

- Без подршке Града Новог Сада и Европске престонице културе - Нови Сад, не бих успио реализовати овај сложен умјетнички пројекат  - додаје Сурови.

Побједничке фотографије из колекције Трон су красиле и отварање престижне титуле Европске престонице културе - Нови Сад 2022. Изложба је била уприличена и у Паризу, а до краја септембра је могу грађани Словеније видјети у Марибору у Миноритској цркви.