latinica  ћирилица
20/09/2022 |  11:48 ⇒ 11:49 | Аутор: РТРС

Електронским путем до података о пребивалишту

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, потписали су данас у Бањалуци Споразум о електронској размјени података, чиме ће матичне службе, податак о пребивалишту лица, умјесто у писаној форми и путем поште прибављати на бржи и једноставнији начин-електронским путем.
Лукач и Јујићева (фото: Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске) -
Лукач и Јујићева (фото: Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске)

- Овим Споразумом ће бити унапријеђена сарадња између Министарства унутрашњих послова Републике Српске и матичних служби. Дигитализација наведене услуге је од великог значаја и за грађане јер ће убрзати поступак уписа у матичне књиге и омогућити им да лакше и брже дођу до потребних докумената - рекла је Јујићева, додајући да је ово наставак успјешне сарадње са Министарством унутрашњих послова, која је започета претходних година.

Јујићева је подсјетила да су ресорно Министарство и Министарство унутрашњих послова, заједничким снагама успоставили и електронску размјену података приликом одређивања Јединственог матичног броја новорођеној дјеци, те у поступку реадмисије затим слања обавијести о промјени презимена супружника након закључења брака те обавијести из књига умрлих.

Такође, заједно је реализован и пројекат "е-беба".

Планиране активности у вези Споразума о електронској размјени података биће реализоване у оквиру расположивих кадровских капацитета и без додатних финансијских средстава.