latinica  ћирилица
20/09/2022 |  12:23 ⇒ 12:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Ивица Осим добија улицу и трг у Грацу

Власти аустријског града Граца одлучиле су да улицу и трг именују по фудбалској легенди, некадашњем селектору репрезентације СФРЈ и тренеру Штурма, Ивици Осиму. Тиме град жели да ода постхумно признање Осиму за допринос који је дао локалном клубу, али и покрајини Штајерска.
Ивица Осим (Фото: EPA/YAHYA ARHAB, илустрација) -
Ивица Осим (Фото: EPA/YAHYA ARHAB, илустрација)

Трг испред стадиона Штурма у мају идуће године ће понијети име преминулог тренера, а касније ће један дио улице Kонрад фон Хецендорфер бити преименована у улицу Ивице Осима.

Поред тога, испред стадиона биће постављена биста прослављеног фудбалског стручњака, уз један од његових најпознатијих цитата у вези са фудбалом: "Питате да ли је фудбал борба култура? Није уобичајено да се боре културе. Зато су то и културе, зато што не воде ратове".

Градоначелница Граца, Елке Kар истакла је да је Осим био "узор многим људима."

Предсједник Штурма из Граца Kристијан Јаук оцијенио је да је одлука градских власти сентименталан тренутак за "цијелу клупску породицу".

Нагласио је да је Осим био велики хуманиста, који је заслужио да буде овјековјечен у граду.

- О преименовању трга испред стадиона одлучиће градска скупштина у четвртак, а за имненовање улице парламент Граца добиће извјештај до краја прољећа идуће године - најавила је Елеке Кар.

Ивица Осим је Штурм из Граца предводио до двије титуле првака Аустрије (1998. и 1999.), три у Kупу (1996., 1997. и 1999.) и три пута је узастопно био учесник Лиге шампиона (од 1999. до 2001).

Прослављени фудбалски стручњак из Сарајева, током рата на простору бивше Југославије, пронашао је, како је увијек говорио, "другу домовину" у Грацу.