latinica  ћирилица
20/09/2022 |  13:59 | Аутор: СРНА

Вишковић: Влада Српске показала одговорност

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Влада у протекле четирти године повећала пензије за 25 одсто, те да је исплатама једнократне помоћи најугроженијим становницимна Српске, као и другим давањима показала одговорност.
Радован Вишковић -
Радован Вишковић

Коментарошући најаву појединих представника опозиције да ће уколико дођу на власт пензије повећати 10 одсто, Вишковић је нагласио да је од 2013. године, када је исплата прешла на трезор, то повећање премашило 50 одсто.

- Пензионери у Српској најбоље знају ко је шта за њих радио. Они који најављују да ће им пензије повећати 10 одсто остали су им дужни три до четири пензије. Смањили су им и коефицојент исплате скоро на 0,7, што значи да за 100 КМ пензије примите 70 КМ - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима обећали су и 60.000 нових радних мјеста, а нису никога запослили.

- Посматрајући данас инфлаторна кретања и раст плата, од јануара наредне године биће редовно повећање пензија од 10 одсто, тако да они обећавају оно што смо ми већ урадили и тако обмањују пензионере - нагласио је он.

Вишковић очекује да ће повећање пензија бити од осам до десет одсто, па чак и више јер је то законска обавеза, те математика и формула за обрачунавање.

- Не треба они о томе да брину, показали смо колика је наша брига. У ових 54 одсто повећања пензија нису урачунате и исплате од по 100 КМ. Тај износ смо исплатили 2020. године, ове године два пута по 100 КМ - подсјетио је он.

Вишковић каже да ће новац бити обезбијеђен и за борце, а да ове седмице и дјеци погинулих бораца, те породиљама и пензионерима што је око 55 милиона КМ у једном циклусу.

- Већ смо то радили у прошлом циклусу и то је 110 милиона КМ које дајемо најугроженијим грађанима у Српској како би им помогли у вријеме инфлације и кризе што показује да је ово одговорна Влада - нагласио је Вишковић.