latinica  ћирилица
20/09/2022 |  14:12 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Са Словачком компанијом склопљен уговор за превоз жељезне руде

Компанија "Жељезнице Републике Српске", заједно са "Жељезницама Федерације БиХ", потписале су данас уговор о међународном превозу робе са транспортном компанијом "Будамар логистик" из Словачке.
"Жељезнице Српске", "Жељезнице ФБиХ" са "Будамар логистик" из Словачке - Фото: СРНА
"Жељезнице Српске", "Жељезнице ФБиХ" са "Будамар логистик" из СловачкеФото: СРНА

Уговором је дефинисан превоз укупно 150.000 тона угља, жељезне руде и сировог жељеза које ће саобраћати превозним путем коридора "Пет це" кроз БиХ, на релацији Лука Плоче-Чапљина-Шамац-Словачка, саопштено је из "Жељезница Републике Српске".

Вршилац дужности генералног директора Жељезница Републике Српске Жељко Радић рекао је да ће уговорене количине робе за Словачку дневно превозити један пар возова, а уговором је дефинисано да се на месечном нивоу до краја године превози око 50.000 тона.

- У наредним данима очекујемо да се први пар возова запути ка средњој Европи. Одлучни смо и истрајавамо у својој намери, да будемо на услузи привреди Републике Српске, окружењу али и шире - поручио је Радић.

Уговор о превозу робе од Луке Плоче ка средњој Европи, биће реализован до краја ове године, са тенденцијом уговарања нових количина и још једним паром возова у 2023. години.

Словачка компанија "Будамар логистик" заузима истакнуту позицију када је у питању међународна шпедиција и од свог оснивања 2002. године, постала је водећа компанија у Словачкој по питању транспорта.