latinica  ћирилица
20/09/2022 |  14:30 ⇒ 18:03 | Аутор: СРНА

Цвијановић поносна на рад Ваздухопловног завода Орао (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је Ваздухопловни завод Орао у Бијељини стабилно предузеће које има визију и да је поносна на резултате које остварује.
Цвијановић у Бијељини - Фото: РТРС
Цвијановић у БијељиниФото: РТРС

- Предузеће успијева да испуни поруџбине, а радује ме и чињеница да се Орао са ремонта старијих типова мотора полако оспособљава за ремонт модерније генерације, због чега мислим да ће имати значајне иностране партнере - рекла је Цвијановић након разговора са руководством предузећа у којем је обишла и производне погоне.

Изразила је жељу да се Орао ослони и на Владу Републике Српске, на републичке институције, али и да се очува јер има сјајну перспективу.

Цвијановић у Бијељини (Фото: РТРС)

Цвијановић је приликом посјете овом предузећу новинарима подсјетила да су велики патриотски чин направили људи који су фабрику пренијели из Рајловца у Бијељину, гдје су у тешка времена започели пословне активности.

- Они су били пионири у прављењу привредног амбијента, спашавајући важан ресурс. Задовољна сам чињеницом да овдје имамо високообразовне кадрове, са специфичним знањима неопходним за обављање ове дјелатности - ремонт мотора - рекла је Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Она је указала да је Србија стратешки партнер Орлу, као и да је радује да постоји сарадња са европским, али и земљама ван Европе.

Предсједница Српске је честитала запосленима јер су издржали тешка времена у пословању Орла, посвећени су својим пословима и разумију колико је ово предузеће важно за Републику Српску.

- Предузеће је остало чврсто везано за Бијељину и Семберију и поред тога што су га други хтјели расходовати или преселити на неку другу локацију - рекла је предсједница Српске.

Фото: РТРС

Цвијановић је данас посјетила и Спомен-собу и положила цвијеће на споменик у кругу предузећа за 23 радника овог колектива који су погинули током Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Многи радници Орла дали су животе за Републику Српску, бранили је, нису се повлачили са својих положаја. Разумјели су шта значи бранити огњиште, живот, али и привредне ресурсе своје републике - нагласила је Цвијановић.

Фото: РТРС

Директор предузећа Младен Стојановић рекао је да је Орао прошле године остварио рекордне резултате, па су приходи од пословних учинака били за 18 одсто већи него 2020. године.

Он очекује да до краја године потпишу уговор са Министарством одбране Србије, што ће им дјелимично обезбиједити и средства за сљедећу годину.

- Овдје ради 117 људи високе стручне спреме, 71 инжињер техничке струке. Примили смо 17 људи високе стручне спреме у претходне двије године. Свјесни смо да само младост, нова енергија и нова знања дају напредак овом предузећу - рекао је Стојановић.

Заједно са Цвијеновићевом у посјети Орлу били су министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић и министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Митровић.

Ваздухопловни завод Орао прошао је кроз све фазе у развоју своје примарне дјелатности - ремонта авионских мотора, и данас је високоорганизован систем са најсавременијом опремом и снажним кадровским потенцијалом за производњу и ремонт турбомлазних мотора свих врста.