latinica  ћирилица
20/09/2022 |  15:08 ⇒ 15:37 | Аутор: СРНА

Почела исплата помоћи за 177 лица оптужених за ратне злочине

За 177 лица из Републике Српске, која се пред правосудним институцијама у БиХ терете за ратни злочин, почела је исплата помоћи ради пружања материјалне подршке за потребе припреме одбране током кривичног поступка, саопштено је из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Сваком од ових лица биће исплаћена појединачна финансијска помоћ у износу од 1.129,94 КМ, истиче се у саопштењу Републичког центра.

Ову врсту помоћи прошле године добила су 122 лица, у износу од по 819.67 КМ.

У Републичком центру подсјећају, да је Влада Републике Српске у јулу ове године донијела одлуку којом је лицима оптуженим за ратне злочине утврђена новчана помоћ у укупном износу од 200.000 КМ, а за њену реализацију је задужила Центар.

Републички центар је 2. августа расписао јавни позив за подношење захтјева за додјелу помоћи.

Право подношења захтјева имала су лица из Републике Српске која су за вријеме Одбрамбено-отаџбинског рата вршила војну, полицијску или другу јавну дужност у Републици Српској, а против којих је кривични поступак у току по потврђеној оптужници за ратне злочине пред Судом БиХ, ентитетским правосудним институцијама или правосудним институцијама Брчко дистрикта.

Након истека рока за подношење захтјева дефинисаног у јавном позиву од 30 дана, Комисија за додјелу финансијске помоћи Центра констатовала је да 177 лица која су поднијела захтјев испуњавају све услове дефинисане позивом.