latinica  ћирилица
20/09/2022 |  15:26 ⇒ 15:59 | Аутор: Агенције

Ђукановић неће Лекића за мандатара, предлаже скраћење мандата Скупштини

Председник Црне Горе Мило Ђукановић упутио је данас предсједници Скупштине Данијели Ђуровић приједлог за скраћење мандата парламента, јавила је РТЦГ.
Мило Ђукановић - Фото: СРНА
Мило ЂукановићФото: СРНА

Ђукановић наводи да вјерује да се до нове владе може доћи једино одлуком грађана на изборима.

У образложењу Ђукановић каже да сагласно члану 95 тачка 5 Устава Црне Горе, консултације о мандатару за састав Владе са представницима парламентарних партија, односно коалиција заступљених у Скупштини Црне Горе, обавио је 15. и 16. септембра ове године.

Разговоре је имао са представницима ДПС-а, СДП-а, СД-а, БС, Албанске алтернативе, Форце, Демократске уније Албанаца, Демократске партије (ДП) и Либералне партије.

Ђукановић подсјећа да се позиву нису одазвали представници Демократског фронта (ДФ), Демократске Црне Горе (ДЕМ), Социјалистичке народне партије (СНП) и Грађанског покрета УРА.

- Приједлог да се мандат за састав Владе повјери господину Миодрагу Лекићу, који ми је јуче у име партија које су освојиле већину мандата на изборима 2020. године упутио господин Андрија Мандић нисам могао да прихватим, јер сматрам да се за то нису стекли сви неопходни услови - навео је предсједник Црне Горе.

Јавност је, како каже, од стране појединих представника партија који су учествовали у конституисању тог приједлога обавијештена да је он добио само вербалну подршку, и да потписе подршке нису дали посланици УРА, СНП и ЦИВИС.