latinica  ћирилица
20/09/2022 |  15:51 ⇒ 15:51 | Аутор: СРНА

Гутерес: Уклонити препреке за извоз руског ђубрива

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је свјетске лидере да наставе да раде на уклањању препрека за извоз ђубрива и њихових састојака из Русије.
Антонио Гутерес (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE, илустрација) -
Антонио Гутерес (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE, илустрација)

- Кључно је да се настави са уклањањем свих преосталих препрека за извоз руских ђубрива и њихових састојака, укључујући амонијак - рекао је Гутерес у обраћању на почетку Генералне дебате на 77. сједници Генералне скупштине УН у Њујорку.

Он је напоменуо да иако тај извоз и даље наилази на препреке, ти руски производи нису подложни било каквим санкцијама.

Гутерес је похвалио међународну заједницу због напретка постигнутог у елиминисању индиректног утицаја санкција на извоз поменутих производа.

Генерални секретар изразио је забринутост због утицаја високих цијена гаса на производњу азотних ђубрива, нагласивши да то може да има негативан утицај на глобалне залихе хране.

- То се, такође, мора озбиљно размотрити. Без акције сада, глобална несташица ђубрива брзо ће се претворити у глобалну несташицу хране - упозорио је Гутерес.

Русија, Украјина и Турска су 22. јула, уз посредство УН, потписале иницијативу за обезбјеђивање хуманитарног поморског коридора за бродове који извозе храну из лука у Црном мору.

Иницијатива се састоји од двије групе докумената. Прва група, меморандум, предвиђа обавезу УН да укине разне рестрикције на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на глобална тржишта, док друга дефинише алгоритам за извоз украјинских пољопривредних производа из лука у Црном мору које контролише Украјина. Москва је нагласила да први меморандум иницијативе још не функционише.