latinica  ћирилица
20/09/2022 |  16:34 ⇒ 16:34 | Аутор: РТРС

У Санкт Петербургу одржан вебинар "Инвестициони потенцијал Републике Српске"

. Догађај је организовало Представништво Републике Српске у Руској Федерацији заједно са Привредном комором Санкт Петербурга уз подршку Привредне коморе Републике Српске и Комитета за спољне послове Санкт Петербурга.
„Инвестициони потенцијал Републике Српске“ - Фото: РТРС
„Инвестициони потенцијал Републике Српске“Фото: РТРС

Догађају је присуствовало 29 петербуршких компанија из различитих области дјелатности.

На почетку присутнима се видео поруком обратио шеф Представништва Републике Српске у Руској Федерацији Душко Перовић, који је указао на велики потенцијал сарадње са Републиком Српском, с обзиром да Република Српска није увела санкције Русији, а руским туристима и даље није потребна виза за посјету Републици Српској.

Такође, прочитана је поздравна ријеч предсједника Привредне коморе Републике Српске Пере Ћорића у којој је истакнуто да је тржиште Русије за велики број компанија из Српске презахтјевно, јер морају обезбиједити испоруку велике количине робе, поштујући континуитет и обезбјеђујући конкурентне цијене.

- Али, с друге стране, сигуран сам да имамо привреднике који су спремни да, креирајући дугорочне планове, испуне све потребне услове за извоз у Русију - нагласио је Ћорић.

Како је напоменуо представник Комитета за спољне послове Санкт Петербурга, ове године сарадња Републике Српске и Санкт Петербурга пуни 15 година. Одржани вебинар је уводни догађај на којем су компаније из Санкт Петербурга упознате са општим условима улагања у Републику Српску, као и са кључним индустријама у региону.

Сврха вебинара је да се идентификују области од интереса за компаније из Санкт Петербурга, након чега ће бити организоване практичне уже конференције.

Током вебинара руски учесници показали су интересовање за различите области, међу којима су индустрија коже и текстила, односно набавка сировина, тканина и галантерије, као и сектор туризма. Осим тога, петербуршке компаније заинтересоване су за прехрамбене производе, производе од дрвета, електронику из Републике Српске и производњу сировина за хемијску индустрију.

Са петербуршке стране је стигао приједлог да се размотри могућност снабдијевања Републике Српске руским ђубривима.

У оквиру вебинара упућен је и позив српској страни за учешће на Међународном форуму „Руски индустријалац“ који се одржава у периоду од 29. новембра до 1. децембра 2022. године у Санкт Петербургу. Циљеви форума су демонстрација најновије опреме, представљање савремених технологија и грађевинских материјала, иновативних рјешења за различите индустрије, тражење потенцијалних купаца и јачање партнерских односа.

Поред тога, током вебинара уочена су питања која захтијевају даљу разраду, а то су логистика и међународне финансијске трансакције, узимајући у обзир тренутна ограничења.

На крају вебинара је констатовано да је Република Српска отворена за нову сарадњу у различитим областима.