latinica  ћирилица
20/09/2022 |  16:55 ⇒ 17:00 | Аутор: Б92

Филм "Мрак" Душана Милића српски кандидат за Оскара (ВИДЕО)

Селекциона комисија Филмског центра Србије одлучила да филм Душана Милића буде кандидат Србије у трци за 95. додјелу награда Америчке академије филмске умјетности и науке, у категорији за најбољи међународни филм.
Филм "Мрак" (фото: youtube.com / MRAK FILM) -
Филм "Мрак" (фото: youtube.com / MRAK FILM)

Селекциона комисија Филмског центра Србије (ФЦС) за избор српског кандидата за награду Оскар донијела је данас одлуку да филм “Мрак“ Душана Милића буде представник Србије у трци за 95. додјелу награда Америчке академије филмске умјетности и науке, у категорији за најбољи међународни филм.

Комисија је радила у саставу: редитељ Иван Икић (предсједник комисије), редитељ и продуцент Стефан Иванчић, сценариста и редитељ Вук Ршумовић, глумица Оливера Викторовић, филмски критичар Божидар Зечевић, монтажер Драган Петровић и сценариста Коста Пешевски, чланови.

Филм "Мрак" прати неколико дана живота једне породице унутар издвојене и незаштићене енклаве на Косову и Метохији. Тензијом, атмосфером, вјештим филмским језиком и елементима хорора, филм нас уводи у свијет страха и неизвјесности, у коме три генерације једне породице покушавају да одрже привид нормалног живота.

Због снажних емоција, универзалности теме и ликова, комисија сматра да ће филм успјешно комуницирати са међународном публиком и члановима Америчке академије за филмску умјетност и науку.