latinica  ћирилица
20/09/2022 |  19:46 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Додик разговарао са представницима Комсара: Српска ће преузети градњу двије електране (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да је данас разговарао са представницима фирме Комсар и да ће Република Српска преузети градњу двије електране.
ТЕ Угљевик - Фото: РТРС
ТЕ УгљевикФото: РТРС

- Комсар је раније добио одређена права да гради термоелектрану на угаљ у Угљевику и хидроелектрану Мрсово и прибавио све дозволе и има урађене све студије. Рекли смо да смо спремни, Република Српска ће преузети права да гради то - рекао је Додик за РТРС из Москве, гдје се састао са предсједником Русије Владимиром Путином.

Он је додао да ће сада, на основу процјене ревизорске куће Дилојт туш о томе колико је Комсар уложио, постићи договор о преузимању изградње тих електрана.

- То говори да ћемо обезбиједити додатну енергетску стабилност Републици Српској. Данас није тешко наћи партнере за изградњу хидроелектрана и термоелектрана. На овај начин ћемо Угљевик потпуно ставити на извјесни колосијек, градићемо термоелектрану на новој технологији, а стару модернизовати и покушати да и један и други капацитет буду значајни проивођачи електричне енергије - навео је Додик.

Он је истакао је у Европи данас енергетска криза, али да Република Српска има прилику да производи додатне количине струје, не само за своје већ и за екстерне потребе.

- Ова два витална капацитета сигурно ће омогућити побољшање наше енергетске стабилности и енергетске понуде - нагласио је Додик.