latinica  ћирилица
20/09/2022 |  21:34 ⇒ 21:34 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Поносна сам на развој и изградњу Српске

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је поносна што се у њеном мандату Република развијала и градила.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

- Поносна сам што смо градили инфраструктуру, развијали путну мрежу и комуникације, уз стратешко опредјељење повезивања са Србијом, али смо у наше планове укључили и источни дио и југ Српске, да бисмо сви могли да будемо повезани бољим путевима - навела је предсједница Цвијановић.

Она је додала да је изграђено и много вртића, школе су реконструисане, обновљене или направљене фискултурне сале, болнице, дјечија игралишта, санирани домови културе и изграђени нови студентски домови.

Цвијановић је истакла и да су уведене мјере за студенте које омогућавају мање трошкове студирања у Републици Српској, као што је бесплатан смјештај у студентским домовима, редовни студенти који уписују годину за годином немају уплату школарине, те мјере подршке у износу тада најниже плате породици, мајкама и породиљама од 12 или 18 мјесеци незапосленој породиљи, а сада и накнаде од 750 КМ за породице са четворо и више дјеце са једним незапосленим родитељем, као и увођење бесплатних пренаталних тестова.

Она је нагласила да је посебно поносна на то да је њена иницијатива спремно дочекана од српског члана Предсједништва и предсједника Владе и ресорних министарстава о бесплатним пренаталним тестовима, јер је жеља власти била да труднице имају ту услугу бесплатно.

- Посебно сам поносна на чињеницу што смо кроз многа тешка времена прошли на начин да смо успијевали да повећавамо плате и пензије, основицу за обрачун породичне и личне инвалиднине, борачка примања, борачки додатак, субвенције и подстицаје у пољопривреди и подршку у сфери социјалних давања - рекла је Цвијановић за бијељинску НТВ Арена.

Према оцјени предсједнице Републике, у претходном периоду се показао капацитет институција Српске да чувају себе и своје уставне надлежности.

- Када очувате и када сте способни да очувате своје уставне надлежности ви сте капацитирани да извршавате своје обавезе према грађанима и све што сам побројала је доказ да су наше институције у стању и у тешким временима да реагују према грађанима - нагласила је Цвијановић.

Она је подсјетила на раније изазове као што су суша, поплаве, вирус корона и оцијенила да су временом пале лажне слике о спољном свијету који је бољи и развијенији од Републике Српске, наводећи да је Српска спремније реаговала у оквиру здравственог система него што су многе европске земље.

- Данас смо капацитиранији и док сва Европа живи у страху због недостатка енергената, поскупљења електричне енергије, ми нисмо уплашени на тај начин са аспекта енергетике, зато што имамо своје капацитете, у стању смо да имамо и вишкове, да производимо електричну енергију и да продајемо те вишкове - рекла је Цвијановић.

Предсједница Републике истакла је да цијена електричне енергије у Српској неће расти ни оптеретити становништво, на шта је поносна.

- Оно што је важно и што смо показали у претходном периоду јесте тимски рад, ми смо све институције ставили у функцију да могу да извршавају обавезе према грађанима и задовољна сам, знајући кроз какве смо све проблеме прошли - навела је Цвијановић.