latinica  ћирилица
20/09/2022 |  21:56 ⇒ 21:56 | Аутор: СРНА

Сајам Интерагро промовише партнерску сарадњу

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у Бијељини да је Пољопривредни сајам Интерагро један од добрих начина да се промовишу нека врста заједништва, понуда и пословне аспирације и да се на лицу мјеста разговара са онима који су потенцијални партнери.
Жељка Цвијановић (фото: instagram.com/zeljka.cvijanovic) -
Жељка Цвијановић (фото: instagram.com/zeljka.cvijanovic)

Цвијановић је истакла да носи одличне утиске са Сајма јер учествују 243 излагача из 10 земаља, што је већи број него раније, и представља међународну верификацију.

- Ово је пожељно мјесто гдје треба доћи и изложити своје производе, али, исто тако, мјесто гдје можете да успоставите нове контакте и обновите неке старе пословне везе - рекла је Цвијановић за НТВ Арена.

Она је изразила задовољство и чињеницом да сајам окупља људе из различитих институција Републике Српске и Србије.

- На тај начин показујемо своју опредијељеност да заједно радимо, а можда је Семберија, због близине, мјесто гдје се највише спајају те наше активности. Поносна сам и због тога што смо ове године довели Сјеверну Македонију да буде партнер у организацији овог великог догађаја - рекла је Цвијановић и подсјетила да је идеја о томе потекла у фебруару, приликом њене посјете Сјеверној Македонији.

Она каже да је задовољна што су на Сајам из Сјеверне Македоније дошли министар пољопривреде Љупчо Николовски, представници Привредне коморе, пословни партнери и 15 излагача, као и већ традиционално предсједник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић и министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић, као и представници привредних комора Републике Српске, Србије и Војводине.

- Мислим да је ово један од добрих начина да промовишемо, прво неку врсту заједништва, али, исто тако, да промовишемо шта је то наша понуда и наше пословне аспирације и коначно, да ту на лицу мјеста разговарамо са онима који су потенцијални партнери и мислим да је ово мјесто препознато као такво - оцијенила је Цвијановић.

Истичући да постоји традиција у организовању Пољоприврдног сајма у Бијељини, Цвијановић је навела да растући интерес људи из других земаља за овај догађај показује да је то пун погодак.

- Желим успјех Бијељини, Семберији и нашој Репубици Српској да на овај начин наставимо и даље да промовишемо себе - поручила је Цвијановић.

Предсједница Републике Српске истакла је да је Сајам био мјесто гдје се разговарало и о иницијативи "Отворени Балкан", наводећи да је министар из Сјеверне Македоније рекао да већ виде корист и благодети од тога што су у том заједничком аранжману.

- Ја се надам да ћемо изаћи из политичких препрека које су се испријечиле у политичком Сарајеву и да ћемо моћи бити дио тог сјајног пројекта - каже Цвијановић.

Она је оцијенила да су системске мјере у пољопривреди Српске функционалне и да су дале резултате.

- Аграр је један од наших приоритета, најаве из Владе су да ће средстава за подршку пољопривреди поново расти сљедеће године, а и најновији програм који промовишемо заједно са Владом Мађарске је нешто што треба у овој првој фази првенствено да помогне пољопривредним произвођачима у набавци машина и опреме, уз отпис 70 одсто њихове вриједности - навела је Цвијановић.

Према њеним ријечима, подршка пољопривредницима траје у континуитету и биће повећавана, јер републичке институције иду у корак са оним што су потребе друштва.

- Расте свијест о томе да морамо да се устабилимо као произвођачи хране у ова нестабилна времена. Све што се дешава глобално на тржишту, сви ови поремећаји нас упућују да имамо приоритет - храна и енергија - изјавила је Цвијановић.

Она је истакла да су Влада и републичке институције усмјерене у будућим плановима управо на те двије области, а да је подлога за све да Република Српска развија инфраструктуру, прави путеве и ауто-путеве.