latinica  ћирилица
20/09/2022 |  22:17 | Аутор: СРНА

Србија ослонац, стратешки партнер и најважнија земља у окружењу за Српску

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Србија ослонац, стратешки партнер и најважнија земља у окружењу за Српску, која је отворена за сарадњу са свима у региону и да се ту ситуација побољшава са аспекта њене позиције и разумијевања шта Српска хоће и шта је стварни проблем у оквиру БиХ.
Република Српска - Србија -
Република Српска - Србија

- Увијек је добро да се налазите у друштву, привредном и сваком другом, тамо гдје се налази Србија - оцијенила је предсједница Српске и додала да је сарадња и партнерски однос још више појачан имајући у виду братске, националне и емотивне везе Српске и Србије.

Предсједница Републике је подржала иницијативу "Отворени Балкан" као пакет економског повезивања да би било боље свим земљама које су у то укључене, наводећи да балканске земље дуго чекају на чланство у ЕУ.

- Сада знајући како је нестабилна ситуација у Европи, не вјерујем да ће се тај процес ширења ЕУ дешавати на неки убрзан начин. Овдје се развила свијест у регији о томе да се ми морамо укрупнити, јер смо појединачно ситни - навела је Цвијановић и додала да "Отворени Балкан" доноси корист и благодети.

Она је рекла да Република Српска жели да буде дио тог процеса јер тиме добија веће тржиште, слободан проток људи и робе, слободну миграцију радног становништва које ће остајати у региону, а неће одлазити у западне земље, као и ријешен проблем у образовним системима да се аутоматски признају дипломе у цијелом региону.

- Позиција Републике Српске данас је боља, ми имамо партнере. Српски члан Предсједништва Милорад Додик има састанке са предсједником Русије и представницима других институција да би видјели на који начин ојачати енергетску стабилност Републике - истакла је Цвијановић за бијељинску телевизију Арена.

Она је навела примјер партнерских односа и са Мађарском који су резултат разумијевања између предсједника Србије Александра Вучића, премијера Мађарске Виктора Орбана и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика који су нашли заједнички језик.

- Резултат тог разумијевања је да наши пољопривредни произвођачи данас могу да дођу до механизације и пољопривредних машина на много повољнији начин. То је знак сарадње и пријатељства - истакла је Цвијановић.

Предсједница Српске је додала да постоје људи из окружења, из земаља са којима је Српска имала тешку прошлост, ратну и поратну и много неразумијевања, а данас они причају језиком који је рационалан када говоре о ситуацији у оквиру БиХ и више не маркирају Републику Српску као неког кривца, него желе да сазнају шта је стварни проблем и не боје се да кажу на међународним форумима зашто су такви проблеми.

- Већ у томе ја видим да смо ми проширили ту сферу, а имамо и у склопу централне Европе неколико људи који добро разумију прилике и неприлике БиХ и тај круг људи и држава који имају појачано разумијевање се шири. При томе имамо и неке географски далеке пријатеље и све боље односе са Кином. Они показују своје интересовање за неке инфраструктурне пројекте - оцијенила је Цвијановић.

За односе са Израелом је рекла да су традиционално добри, укључујући историјске и све друге везе.

- Ми имамо стратешке пријатеље и партнере који разумију каква је ситуација овдје, желе да буду партнери за наша економска достигнућа у будућем периоду, а имају политичко разумијевање за наше процесе - закључила је Цвијановић.

Предсједница Српске је поручила да Република Српска мора да се ослања на оне који желе да је разумију и да полако гради разумијевање са онима који су данас, можда, ти који не разумију.