latinica  ћирилица
21/09/2022 |  07:21 ⇒ 07:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Селаковић у УН имао сусрета са 27 шефова дипломатија

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, у оквиру активности током уторка, другог дана учешћа на 77. засједању Генералне скупштине УН, имао је велики број сусрета на маргинама тог значајног мултилатералног догађаја.
Никола Селаковић (фото: ТАНЈУГ / Драган Кујунџић) -
Никола Селаковић (фото: ТАНЈУГ / Драган Кујунџић)

Селаковић је у једном дану имао краће или дуже сусрете са чак 27 министара спољних послова, током којих су дотакнуте теме из области билатералне сарадње, али и актуелне геополитичке теме.

Селаковић је имао дуже билатералне састанке са министрима спољних послова Свете Лусије, Малте, Јерменије, Сенегала, Сомалије, Кувајта, Грузије, Лаоса и Костарике, саопштио је МСП.

Ти разговори су били прилика за изношење конкретних предлога за унапређење билатералне сарадње, као и за размјену информација и ставова о највећим међународним изазовима данашњице, као што су криза у снабдијевању храном и енергентима.

Једна од доминантних тема и у јучерашњим разговорима била је ситуација на Косову и Метохији и настојање Србије да се, у складу са међународним правом, мирним и политичким средствима, избори за заштиту својих државних и националних интереса.

Током овог динамичног дана у Нмујорку потписана су још два међународна споразума - о сарадњи у области спорта са Кувајтом и сарадњи у области пољопривреде са Сенегалом.

Шеф српске дипломатије је био позван и да учествује на скупу "Млади министри спољних послова", чији је домаћин био министар Пакистана. О својим искуствима на челу националних дипломатија, али и улози успјешних политичара нове генерације у креирању мирољубивих и стабилних геополитичких односа, говорило је 10 министара.

На скупу су, осим министра спољних послова Србије и домаћина из Пакистана, учествовали представници Мађарске, Чешке, Катара, Канаде, Лихтенштајна, Литваније, Панаме...

Други радни дан у Њујорку министар Селаковић завршио је трилатералном радном вечером са шефовима дипломатија Грчке и Кипра, наведено је у саопшгтењу.