latinica  ћирилица
21/09/2022 |  09:04 ⇒ 09:07 | Аутор: СРНА

Чавара: Агресивна бошњачка политика жели једнонационалну Федерацију

Предсједник ФБиХ Маринко Чавара упозорио је да агресивно понашање бошњачке политичке сцене има за циљ промијенити уставно уређење које је дефинисано Дејтонским споразумом, а "најезда и мржња бошњачких политичких субјеката" као стратешки наум имају урушавање конститутивности и претварање Федерације БиХ у једнонационални простор.
Маринко Чавара - Фото: СРНА
Маринко ЧавараФото: СРНА

Чавара је изразио бојазан да Кристијан Шмит неће донијети измјене Изборног закона прије избора, него напротив, да ће на неки начин отклонити препреке да бошњачке политичке елите формирају у ФБиХ једнонационалну власт, као што су то предвидјеле у "платформи".

Чавара, који је и потпредсједник ХДЗ-а БиХ, рекао је да БиХ нема одредбе изборног законодавства које би дефинисале начин избора делегата у федерални Дом народа, а то у старту значи да ће бити немогуће спровести изборне резултате на законит начин.

- Одавно смо говорили да практично нема услова за изборе. То смо говорили с разлогом, јер је Уставни суд БиХ, након што је одлучио о пресуди у предмету `Љубић` о легитимном представљању, те након што је прошло шест мјесеци, а Парламентарна скупштина БиХ није промијенила одредбе Изборног закона, избрисао одредбе Изборног закона који говоре о начину попуњавања федералног Дома народа - појаснио је Чавара за хрватски Вечерњи лист  -издање за БиХ.

Јасно је, рекао је он, да те одредбе не постоје у Изборном закону, те је самим тим законски немогуће попунити ту празнину.

- А онда се догађа да они који желе урадити нешто на свој начин изборним инжињерингом кажу како Централна изборна комисија има право, а знамо да су незаконито допунили одређени број чланова Централне изборне комисије - истакао је Чавара.

Према његовим ријечима, најважније је да Хрвати масовно изађу на изборе и дају подршку "јединој снази која се бори за позицију Хрвата у БиХ, а то је ХДЗ БиХ и Хрватски народни сабор".