latinica  ћирилица
21/09/2022 |  09:48 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

Једночасовни штрајк у бањалучким вртићима (ВИДЕО)

Радници 30 бањалучких вртића Центра за предшколско васпитање и образовање јутрос су одржали једночасовни штрајк упозорења, истичући да плате у овој установи нису повећаване пуних 17 година.
Обраћање медијима - Фото: РТРС
Обраћање медијимаФото: РТРС

Предсједник Синдикалне организације Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука Сњежана Маркић Стојаковић рекла је да радници траже повећање плата и потписивање новог колективног уговора.

- Васпитачи немају више од 1.000 до 1.100 КМ плату - навела је Стојаковићева, истичући да желе вратити достојанство и углед радника предшколских установа.

Стојаковићева је истакла да запослени у Центру не желе да штрајк добије било какву политичку конотацију.

- Надам се да ће они који су надлежни сјести, разговарати и да ће на добробит свих радника доћи до повећања плата и реализације наших захтјева, о свему осталом одлучићемо на сатанку синдикалне организације - рекла је Стојаковићева новинарима.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић рекао је да су данас запослени у Центру за предшколско васпитање показали јединство и упозорили надлежне органе, послодавце и оснивача да у наредном периоду озбиљно схвате ситуацију и побољшају им материјални и социјални статус, јер већ 17 година стоје у мјесту по питању повећања плата.

Он је рекао да Синдикат образовања, науке и културе пружа апсолутну подршку колегама, истичући да је штрајк по закону и да ће о наредним корацима одлучити синдикална организација.

Гљатић је истакао да се предшколске установе у Српској финансирају из буџета локалних заједница, те да локалне заједнице обезбјеђују средства.

Он је навео да васпитачи са високом стручном спремом имају плату око 960 КМ што је много мање од просјечне плате у Српској, што је понижавајуће.

Запослени у Центру за предшколско васпитање и образовање кажу да им је од августовске плате обећано повећање плате од 50 КМ, али да то није реализовано.

Радници кажу да се боре за своја права, те да су се одлучили на штрајк јер је дошло до повећања трошкова живота.