latinica  ћирилица
21/09/2022 |  10:08 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Лукач: Приоритет безбједност грађана и борба против криминала и корупције (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је безбједносна ситуација у Српској задовољавајућа, јер је приоритет Министарства унутрашњих послова /МУП/ безбједност грађана и борба против криминала и корупције.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

- На подручју полицијских управа имамо добру ситуацију, јер је смањен број кривичних дјела општег криминалитета и нема почињених тешких кривичних дјела попут убистава, док је број разбојништава и тешких крађа у великом опадању - рекао је Лукач у интервјуу Срни.

Говорећи о кадровској и техничкој опремљености припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Лукач је оцијенио да је добра и посљедњих неколико година се интензивно радило на квалитетном школовању кадра.

- У Полицијској академији смо достигли ниво да школујемо двије генерације што значи да ћемо годишње имати 500 кадета. То је потреба, јер имамо одлазак у пензију старог кадра. Продужили смо школовање на 14 мјесеци, што је најдуже у региону, али циљ је да полицајци буду квалитено школовани и обучени - нагласио је Лукач, наводећи да је сарадња МУП-а и Факултета безбједносних наука веома добра.

Он је рекао да ће нови објекат Полицијске академије у Залужанима, код Бањалуке, бити завршен у наредних неколико мјесеци како би школовање полицајаца било настављено на највишем нивоу.

Осврућући се на рад МУП-а Републике Српске у посљедње четири године, Лукач је оцијенио да је урађено много ствари и да су припадници Министарства боље обучени и опремљени што доноси квалитетније резултате рада.

- Не само у посљедње четири године, него и у претходних осам рад МУП-а смо подигли на виши ниво. Велики број младих полицајаца смо школовали и обучили за савремен, одговоран и професионалан рад. Полицију смо опремили у складу са савременим стандардима, што је видљиво из опреме Специјалне анитерористичке јединице и Жандармерије. Имамо хеликоптерску и коњичку јединицу, набавили смо оклопна возила и осталу неопходну опрему - навео је Лукач.

Он је подсјетио да је већина објеката полицијских управа реконстрисана, а да ће у Источном Сарајеву бити сагарађен савремени објекат Полицијске управе чиме ће ниво рада бити подигнут на виши ниво.

Када је ријеч о борби против криминала и корупције и о оптужбама опозиције да је власт у Републици Српској склона овој пошасти, Лукач је навео да је то покушај опозиције да сруши власт, али да њихову причу нису препознали грађани у неколико посљедњих изборних циклуса.

Лукач је истакао да се МУП Српске у сарадњи са тужилаштвима у Српској и БиХ интензивно бори против свих видова криминала и корупције.

- Постигли смо веома добре резултате што је резултовало хапшењем и процесуирањем многих лица. То се односи и на лица која су у систему власти, што довољно говори о нашој преданости и професионализму. И даље ћемо наставити да се интензивно и предано боримо против криминала и корупције - поручио је Лукач, поновивши да ће МУП интензивно чистити своје редове од оних који су склони криминалу и корупцији.

Када је ријеч о неријешеним убиствима у Републици Српској, међу којима су убиство Срђана Кнежевића и Ристе Југовића, Лукач је навео да МУП није одустао од рада и њихових разрјешења.

- Формирали смо Управу против организованог криминалитета како би била ријешена сва убиства која су почињена у Републици Српској. Већи дио предмета смо ријешили и сигурно је да ћемо тако и радити. Да ли ћемо успјети да ријешимо убиства од прије десет година не знам, али ћемо интензивно прикупљати податке - категоричан је Лукач.

Коментаришући чињеницу да је БиХ једина земља која нема потпуну сарадњу са Европолом, Лукач је оцијенио да је за МУП Српске веома битна сарадња са овом полицијском агенцијом, али и за БиХ.

- БиХ нема потпуну сарадњу са Европолом што је проблем за полицијске структуре. Нама је веома битно да успоставимо потпуну сарадњу због будућег рада и постизања бољих резултата у борби против свих видова криминала. Имали смо намјерне опструкције шест година за спровођење Споразума о сарадњи, а Дирекција за координацију полицијских тијела је жељела да преузме све што није адекватно и законски - рекао је Лукач.

Говорећи о ратним порукама појединих политичара из Федерације БиХ /ФБиХ/, Лукач је нагласио да су недопустиве и неодговорне, те да је изузетно важно што се нико из Републике Српске таквим стварима није бавио, нити позивао на неку врсту сукоба.

- Никоме није циљ да буде рат у БиХ. Довољно нам је био један рат како би сви извукли поуке. Предизборна кампања је у јеку и зато постоје политичари који су неодговорни и шаљу ратне поруке. Тиме плаше становништво рачунајући да ће побиједити на изборима. Такве политичаре на изборима треба санкционисати - додао је Лукач.

На питање како коментарише чињеницу да је у свом мандату често вербално нападан од опозиције, појединих медија и блогера, Лукач је рекао да је МУП битан сегмент сваке власти и да је зато често мета различитих напада.

- Зато сам као челник МУП-а често нападан. Хтјело се рећи да је полиција неспособна да се брине о безбједности грађана и да је висок ниво криминала и корупције. То ради свака опозиција с циљем да преузме власт, али за сваку оптужбу потребни су докази што они нису имали. Без обзира на све констуркције и приче, полиција ће остати гарант безбједности свих грађана - истакао је Лукач.

Говорећи о предизборној кампањи, Лукач је рекао да је полиција спремна да обезбиједи изборни и постизборни период.

- Полиција је присутна на терену и зато сам посјетио већину полицијских управа у Републици Српској како би изборни период протекао мирно. Имамо и нови задатак, а то је да обезбјеђујемо изборне материјале, за шта нам је потребан велики број полицајаца. Вјерујем да ћемо и овај задатак успјешно извршити и да ће јавни ред и мир бити сачуван на бирачким мјестима. Сви који буду имали информацију о изборним преварама нека пријаве полицији - истакао је Лукач.