latinica  ћирилица
21/09/2022 |  10:29 ⇒ 10:33 | Аутор: СРНА

Трендафилова: Ускоро суђење Тачију

Предсједник Специјализованих вијећа самопроглашеног Косова са сједиштем у Хагу Екатерина Трендафилова очекује да ће суђење једном од лидера албанске ОВК Хашиму Тачију за злочине против човјечности и ратни злочин почети ускоро.
Хашки трибунал - Фото: РТРС
Хашки трибуналФото: РТРС

- Овај случај је изузетно обиман, јер се води против четворице оптужених - Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија. Ту је више од милион страница доказног материјала. Судије за претходни поступак раде интензивно и видјећемо - надам се да ће се то догодити релативно брзо - рекла је Трендафилова за РТС.

Она не може да каже тачно када ће почети суђење, јер је на претпретресном судији да доведе поступак до суђења, а да ће она, када се то догоди, изабрати чланове вијећа који ће се бавити тим случајем.

Упитана да ли се Тачи, осим за злочине против човјечности и ратне злочине као убиства, мучење, илегална хапшења, терети и за трговину органима, Трендафилова је рекла да не може да каже шта тужилаштво истражује.

Трендафилова напомиње, да би се, судећи по постојећих 10 тачака оптужнице, могло очекивати да буде и много више жртава од садашњих 32, које су добиле тај статус.

- Статус жртве није одобрен свима који су се пријавили, јер морају да задовоље веома специфичне услове. Али, судећи по ових 10 тачака оптужнице, могло би се очекивати да буде и много више жртава - навела је Трендафилова.

Она је рекла да није сигурна да ли међу жртвама има и Срба.

- До прошле недјеље сва вијећа су донијела 1.200 одлука на више од 150 рочишта - тако да се не сјећам, али утисак је да је било жртава свих националности - Рома, Египћана, Албанаца, вјероватно и Срба, али нисам сигурна - рекла је Трендафилова.