latinica  ћирилица
21/09/2022 |  10:56 ⇒ 11:42 | Аутор: РТРС

Додик: Српска остаје у фокусу пажње на највишем нивоу када је у питању мисија "Алтеа"

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће Република Српска остати у фокусу пажње на највишем нивоу, у вези с разговорима у УН, када је ријеч о продужењу мисије "Алтеа" у БиХ.
Додик и Путин (фото: Kremlin.ru) -
Додик и Путин (фото: Kremlin.ru)

Додик је на свом Инстаграм профилу навео да је од руског предсједника Владимира Путина током јучерашњег састанка у Москви затражио да Русија подржи продужење ове мисије у облику у којем је и до сада била присутна, с чиме се Путин сагласио, наводећи да руска страна неће правити проблем уколико не буде неких скривених намјера о проширењу мандата.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Он је навео да је искористио прилику да још једном понови да без обзира на то што муслимани покушавају да прикажу да је БиХ увела санкције, оне нигдје не могу бити спроведене, јер не постоји одлука заједничких органа и нису формализоване у том смислу.

- За нас је најважније да смо остали неутрални и да Русија уважава оно што Република Српска мисли и ради у готово немогућим околностима, окружена сталним притисцима и унутрашњим подметањима - додао је Додик.

Додик је поручио да су Република Српска и српски народ захвални предсједнику Путину што је прије неколико година спријечио Савјет безбједности УН да на приједлог Велике Британије прогласи Србе геноцидним народом у прошлом вијеку, као и за његову пуну приврженост примјени Дејтонског споразума.